Goudprijs blijft boven de $1800

Gepubliceerd op 29 aug 2021
door Reinoud Bogert

De goudprijs is afgelopen vrijdag boven de $1800 per troy ounce gesloten ondanks dat de FED aankondigde het opkoopprogramma te willen afbouwen.

Jerome Powell, voorzitter van de FED, gaf aan dat wanneer de werkeloosheid in de VS lager wordt het ruime monetaire beleid te willen afbouwen. De deltavariant van het Corona-virus moet dan geen roet in het eten gooien.

De FED koopt nu maandelijks voor 120 miljard aan Amerikaanse dollars obligaties en leningen op. Historisch gezien is dit een ongekende geldcreatie die al sinds de financiële crisis in 2009 gaande is.

Inmiddels loopt de inflatie sterk op en stelt de markt de vraag of dit structureel is of juist een eenmalig cijfer. Door de geldcreatie van zowel de FED als de ECB lijkt de koopkracht van de dollar als de euro meer dan eerder onder druk te komen.

De laatste jaren viel het inflatiecijfer juist erg mee maar nu de inflatie oploopt neemt deze zorg toe. De prijzen van aandelen, huizen, grondstoffen en boodschappen stijgen hard.

Centrale bankiers zoals Powell en Lagarde volgen deze zorg met alle aandacht en passen hun communicatie hierop aan. Maar de vraag is of zij ook daadwerkelijk het beleid kunnen en durven te wijzigen.

Gratis geld is verslavend

Iedereen die langer meeloopt en heeft opgelet weet dat de huidige rente onhoudbaar is. Gratis geld werkt op korte termijn maar is op lange termijn schadelijk voor de waarde van de munt.

Het risico is een enorme devaluatie van de euro en de dollar. De koopkracht van het huidige fiat-systeem is elk jaar dalende. Een goede pensioen- of vermogensopbouw in euro’s wordt steeds lastiger.

Dit besef speelt een belangrijke rol bij beslissing van particulieren en ondernemers die goud en of zilver zilver kopen. Ook de prijzen van vastgoed en aandelen bevestigen dit beeld.

Ondanks de aankondiging van het mogelijke einde aan de monetaire verruiming door de FED afgelopen vrijdag bleef de goudprijs boven het nivo van $1800 per troy ounce. Technisch gezien een van de belangrijke steunen in de koers.

Zolang de reële rente (rente minus inflatie) negatief noteert blijven edelmetalen en andere zogenaamde hard assets in het vizier van beleggers. Een flink hogere rente is gezien de huidige schuldennivo’s van landen, bedrijven en particulieren nauwelijks mogelijk.

Goud is sinds 1971 met 8% gemiddeld per jaar gestegen. In deze 50 jaar heeft de 10-jaars rente zelf boven de 10% gestaan. Nu de rente historisch gezien extreem laag noteert en eigenlijk niet wezenlijk hoger kan, heeft goud goede fundamenten.

Op korte termijn kan de koers dalen maar op lange termijn staan bijna alle lichten op groen. De FED kan dan de geldcreatie gaan afbouwen maar het huidige nivo van $120 miljarden maand is dan ook extreem hoog.

Chinezen en Duitsers kochten het meeste goud

Niet voor niets dat de Duitsers in de eerste 6 maanden van dit jaar meer goud kochten dan in het eerste 6 maanden van 2009. Duitsland heeft in het verleden hyperinflatie gekend en zijn wellicht daardoor meer op hun hoede dan bijvoorbeeld Nederlanders.

In juni kopte Bild, de grootste krant van Duitsland, “„Gefühlte Inflation“ in Deutschland explodiert”. Letterlijk vertaald: de waargenomen inflatie explodeert in Duitsland. De inflatie in Duitsland is momenteel op het hoogste nivo sinds 1993! De rente stond toen op 6%.

De Duitsers kochten in totaal 90,5 ton goud op in de vorm van goudbaren en gouden munten. Dat is 35% meer dan er werd gekocht in de laatste 6 maanden van 2020. De Chinezen kochten overigens meer dan de Duitsers en waren daarmee het meest actieve volk ter wereld met het omwisselen van papiergeld in edelmetaal.

De ECB koopt al jaren 20 miljard euro aan obligaties en leningen op. Het programma Pepp (Pandemic emergency purchase programme) in verband met COVID-19 bedraagt 1850 miljard euro. Dit programma loopt nog ruim een half jaar.

Centrale bankiers creëren geld uit het niets ten koste van de koopkracht van de euro. Vroeg of laat gaat de massa dit beseffen.

De goudprijs noteert momenteel $1816 per oz en €49.55 per gram. Goud in euro’s staat daarmee op hetzelfde nivo als op de laatste handelsdag van 2020. Zilver noteert $23,98 en €654 per kg. De zilverprijs in euro’s s staat momenteel 6% lager dan op de laatste handelsdag in 2020.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Goud koopt vanaf 10 gram?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Zilver BTW-vrij koopt? Zilver al te koop is vanaf 1 kg?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

 

 

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen