Goud presteert best in tijden van oplopende inflatie

Gepubliceerd op 28 jun 2021
door Reinoud Bogert

Goud stond in de afgelopen periode onder druk. De dreiging van een renteverhoging drukte de prijs. De Fed ziet een oplopende inflatie. Maar de historie wijst uit dat een toenemende inflatie koren op de molen voor goud is.

De Federal Reserve trapte onlangs op de rem voor haar monetaire beleid. De centrale bank zag dat de economie sterk was en dat haar beleid goed had gewerkt, in anticipatie op de coronacrisis. Maar het impliceerde volgens de topman Jerome Powell dat het rentebeleid kan wijzigen.

Zijn verwachting voor een eerste renteverhoging werd met een jaar ingekort, van 2024 naar 2023. De markt werd op het verkeerde been gezet. Een verkoopgolf trok over de markten. Ook goud werd verkocht door beleggers.

Het is geen logische reactie, als je de historie van inflatie kent. Goud presteerde in tijden van oplopende inflatie steeds superieur. De vorige periode van een hogere inflatie was in de jaren zeventig. De inflatie schoot boven het gemiddelde van 2,5%, tot zelfs 7,5%!

Goud en inflatie

Het was eveneens de periode dat de Federal Reserve eerder waarschuwde voor inflatie, maar vervolgens in de loop van de jaren zeventig de rente versneld moest optrekken.

Goud tierde welig in deze periode. Meer specifiek zagen we goud accelereren tijdens de renteverhoging van de Federal Reserve van 1973 tot het einde van het decennium. De gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van goud bedroeg een exceptionele 35% per jaar!

Goud en inflatie 2

Lessen uit het verleden.

In de decennia na de bewuste jaren zeventig viel de inflatie stelselmatig terug. Ook de rente werd weer periodiek verlaagd. En goud dook in de dieprode cijfers. Het duurde drie decennia vooraleer het edelmetaal weer een periode van winst kon boeken.

We kunnen enkele belangrijke lessen uit het verleden trekken over periodes van een aantrekkende en hogere inflatie.

Op de eerste plaats werkt een hogere inflatie, de wijziging van het beleid van de centrale bank in de hand. De Federal Reserve heeft op een bepaald moment geen andere keuze meer dan de rente te verhogen.

En in tegenstelling tot wat de meeste waarnemers verwachten, krijgt inflatie er een extra boost door. Want als je de kosten van kapitaal duurder maakt, maak je het leven duurder. Die twee elementen gaan hand in hand, tot het systeem breekt.

Op de tweede plaats presteert goud superieur in tijden van oplopende inflatie. In de vorige periode van een ‘runaway’ inflatie deed goud het bijna 4x zo goed dan de gemiddelde prijsstijging.

De tijd zal het leren!

Open een account bij Doijer & Kalff

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Goud koopt vanaf 10 gram?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Zilver BTW-vrij koopt? Zilver al te koop is vanaf 1 kg?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen