Open voor orders

Fysiek zilver versus Zilvermijnen

Gepubliceerd op 03 mrt 2023
door Reinoud Bogert

Beleggen in fysiek zilver of juist aandelen van zilvermijnen? De zilverprijs heeft zich de laatste 15 jaar tussen de $12 en de $47,50 per troy ounce bewogen. In euro’s lag het hoogste punt op €1039 per kg. Dat was op 25 april 2011. Het laagste punt in de laatste 15 jaar was €380 per kg in maart 2020 (COVID).

De potentie van zilver is enorm. De mijnproductie al dalende terwijl de vraag stijgt. Er is steeds meer zilver nodig voor de productie van elektrische auto’s en de productie van zonnepanelen. Binnen enkele jaren is er meer dan 25% van de jaarlijkse zilverproductie nodig om de productie van deze 2 producten veilig te stellen.

De productie van zilver komt voor ongeveer 35% van primaire zilvermijnen. Het grootste deel van de productie komt als bijproduct mee uit de grond bij het mijnen van onder andere zink, lood en goud. De primaire zilvermijnen hebben een bepaalde opbrengst voor het gemijnde zilver nog om te kunnen voortbestaan. De mijnen die zilver als bijproduct uit de grond halen kunnen in theorie zilver met verlies verkopen omdat ze winst maken op bijvoorbeeld zink, lood en goud. Dit maakt deze sector complex ten aanzien van de fundamenten.

Fysiek zilver presteerde beter dan aandelen van zilvermijnen

Wanneer we kijken naar het behaalde rendement van een belegging in fysiek zilver versus de index van aandelen van zilvermijnen dan heeft een belegging in fysiek zilver het best gepresteerd. De index van de zilvermijnen daalde in 2022 met 16,5%. Fysiek zilver is in 2022 met 5,05% gestegen. We gaan dan uit van een prijs in Amerikaanse dollars.

De zilverprijs in de laatste 10 jaar:

Kijken we naar de periode van 2010 tot en met heden (21 maart 2023) dan is de index van de zilvermijnen gedaald met 33,5%. Een belegging in fysiek zilver is in diezelfde periode met 41,8% gestegen. Beleggen in zilvermijnen is dus in de laatste 13 jaar flink verlieslatend geweest.

Beleggers doen er goed aan om deze cijfers in het achterhoofd te houden. Daarbij is er een trend dat het aantal nieuwe zilverontdekkingen dalende is waardoor zilvermijn steeds meer moeite hebben om zilver uit de grond te halen. Hierdoor kan het bovenstaande verschil nog groter worden.

Wanneer u wilt beleggen in zilver zorg er dan voor dat u zilverbaren koopt waarbij u geen BTW betaald. Dit is mogelijk wanneer ze in het douanedepot worden opgeslagen. Op deze manier kunt u zonder BTW zilver kopen en verkopen en kiest u voor de scherpste manier om in fysiek zilver te investeren.

Met het account van Doijer & Kalff koopt u altijd zilverbaren zonder BTW. Open een account en beleg in een van de meest potentiële grondstoffen ter wereld.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice