AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Fysiek Zilver steeg harder dan 4 grootste zilvermijnen

12 februari 2018 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Fysiek zilver is in de laatste 2 maanden met 6,5% in prijs gestegen. In de laatste 10 jaar heeft de prijs zich bewogen tussen de $10 en de $46 per troy ounce. Momenteel staat de zilverprijs op $16,60 per troy ounce. Het hoogste punt van $46 werd bereikt op 2 mei 2011.

De productie van zilver komt voor ongeveer 35% van primaire zilvermijnen. Het grootste deel van de productie komt als bijproduct mee uit de grond bij het mijnen van onder andere zink, lood en goud. De 4 grootste primaire zilvermijnen zijn Hecla Mining, Endeavour Silver Corp, SSR Mining Inc en First Majestic Silver Corp.

De aandelenkoersen van deze 4 primaire zilvermijnen hebben in de laatste 2 maanden gemiddeld een negatief rendement laten zien. Waar de prijs van fysiek zilver steeg met 6,5% daalde de koersen van primaire zilvermijnen gemiddeld met 0,5%. De daling was met name te danken aan First Majestic Silver Corp.

De koers van First Majestic Silver Corp daalde de laatste 2 maanden met 16%. Het bedrijf deed een overname en moest meer vreemd kapitaal aantrekken voor de financiering van de aankoop. De prijs van het aandeel kwam onder druk te staan en verloor flink in waarde. De andere 3 zilvermijnen stegen gemiddeld met 4,6% waarmee ze het nog steeds minder goed deden dan de zilverprijs.

Alleen Endeavour Silver Corp wist de stijging van de zilverprijs nipt te verslaan. Het aandeel steeg met 6,7% versus 6,5% voor de zilverprijs. Wanneer we kijken naar de prestaties over de laatste 12 maanden dan is het beeld nog duidelijker.

Fysiek Zilver daalt veel minder hard dan de zilvermijnen

Over een periode van 12 maanden is de prijs van fysiek zilver met 6,3% gedaald. De aandelenkoersen van de 4 grootste primaire zilvermijnen zijn in dezelfde periode met 32% gemiddeld gezakt. De slechtst presterende zilvermijn was Endeavour Silver Corp (het aandeel dat in de afgelopen 2 maanden de zilverprijs wist te verslaan) met een daling van -52%. SSR Mining presteerde naar verhouding het beste onder de primaire zilvermijnen met een resultaat van minus 29%.

In de laatste 5 jaar is de prijs van fysiek zilver met 44% gedaald. De zilverprijs noteerde medio februari 2013 rond de $30 per troy ounce en daalde vervolgens naar het huidige niveau van $16,6. De koersen van de aandelen van de vier grootste primaire zilvermijnen daalde in de laatste 5 jaar met 40%. De mijnen deden het dus iets beter dan de zilverprijs.

Over een periode van 10 jaar is het resultaat dik in het voordeel van fysiek zilver. De aandelenkoersen van de 4 grootste primaire zilvermijnen daalden gemiddeld met 46% in de laatste 10 jaar. De zilverprijs daalde tevens maar de daling kwam slechts uit op 4,8%. Hecla daalde 67%, Endeavour daalde met 48%, SSR Mining daalde met 77% en alleen First Majestic steeg met 5,55%.

Klik hier voor de prijs van fysiek zilver

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken