Open voor orders

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Gepubliceerd op 09 sep 2021
door Corné van Drogenbroek

Edelmetalen noteren licht hoger vandaag. De goudprijs noteert momenteel op €48.750 per kg en zilver staat op €656 per kg. Afgelopen vrijdag profiteerden beide edelmetalen van een veel slechter dan verwacht banencijfer in de VS.

Voor de maand augustus gingen economen ervan uit dat er 733.000 banen zouden zijn bijgekomen. Het werkelijke cijfer was een van de slechtste van de laatste maanden. De groei kwam uit op 235.000. De werkeloosheid daalde van 5,4% naar 5,2%.

Toen een maand geleden het banencijfer over juli uitkwam daalden beide edelmetalen hard in prijs. Het cijfer was veel beter dan verwacht. Goud verloor bijna €1000 per kg in korte tijd maar wist zich hierna goed te herstellen. Ook zilver verloor fors maar herstelde net als goud.

ECB Rentebesluit

Deze week werd de winst van afgelopen vrijdag bijna weer volledig ingeleverd. Naar verwachting zal de ECB vandaag, donderdag 9 september 2021, aankondigen om minder obligaties uit de markt te gaan opkopen. Om 13.45 uur is het rentebesluit en vanaf 14.30 uur is de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde.

Momenteel koopt de ECB voor €80 miljard per maand aan obligaties op. Waarschijnlijk zal dit bedrag worden verlaagd naar €60 miljard per maand. Wat nog steeds een enorme hoeveelheid is.

Het huidige PEPP-programma (Pandemic Emergency Purchase Programme) loopt tot maart 2022. Nu de inflatie oploopt komt er meer druk op de ECB om dit programma wellicht eerder af te bouwen.

Beleggers zullen de woorden van Lagarde nauwlettend in de gaten houden. Op korte termijn kan de afbouw van het stimuleringspakket de prijzen van edelmetalen en aandelen lager zetten.

Toen de FED twee weken geleden deze zogenaamde tapering aankondigde bleef de goud- en zilverprijs goed liggen. De Delta-variant van het Coronavirus kan voor nieuwe economische tegenwind zorgen. Daarnaast zijn de schuldenposities van landen, bedrijven en particulieren dermate hoog dat een substantieel hogere rente niet draagbaar is.

Papieren geld zoals de euro en Amerikaanse dollar verliezen rap hun waarde. De inflatie is daar het bewijs van. Na jarenlang exorbitant monetair beleid van de centrale banken lijken er grotere scheurtjes in het monetair systeem te zijn ontstaan.

Update 14.00 uur: De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentetarieven als verwacht ongemoeid gelaten op een niveau van 0 tot 0,25%. Banken blijven 0,5% rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen. Het opkoopprogramma voor obligaties wordt iets teruggeschroefd.

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice