Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Gepubliceerd op 09 Sep 2021

Edelmetalen noteren licht hoger vandaag. De goudprijs noteert momenteel op €48.750 per kg en zilver staat op €656 per kg. Afgelopen vrijdag profiteerden beide edelmetalen van een veel slechter dan verwacht banencijfer in de VS.

Voor de maand augustus gingen economen ervan uit dat er 733.000 banen zouden zijn bijgekomen. Het werkelijke cijfer was een van de slechtste van de laatste maanden. De groei kwam uit op 235.000. De werkeloosheid daalde van 5,4% naar 5,2%.

Toen een maand geleden het banencijfer over juli uitkwam daalden beide edelmetalen hard in prijs. Het cijfer was veel beter dan verwacht. Goud verloor bijna €1000 per kg in korte tijd maar wist zich hierna goed te herstellen. Ook zilver verloor fors maar herstelde net als goud.

ECB Rentebesluit

Deze week werd de winst van afgelopen vrijdag bijna weer volledig ingeleverd. Naar verwachting zal de ECB vandaag, donderdag 9 september 2021, aankondigen om minder obligaties uit de markt te gaan opkopen. Om 13.45 uur is het rentebesluit en vanaf 14.30 uur is de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde.

Momenteel koopt de ECB voor €80 miljard per maand aan obligaties op. Waarschijnlijk zal dit bedrag worden verlaagd naar €60 miljard per maand. Wat nog steeds een enorme hoeveelheid is.

Het huidige PEPP-programma (Pandemic Emergency Purchase Programme) loopt tot maart 2022. Nu de inflatie oploopt komt er meer druk op de ECB om dit programma wellicht eerder af te bouwen.

Beleggers zullen de woorden van Lagarde nauwlettend in de gaten houden. Op korte termijn kan de afbouw van het stimuleringspakket de prijzen van edelmetalen en aandelen lager zetten.

Toen de FED twee weken geleden deze zogenaamde tapering aankondigde bleef de goud- en zilverprijs goed liggen. De Delta-variant van het Coronavirus kan voor nieuwe economische tegenwind zorgen. Daarnaast zijn de schuldenposities van landen, bedrijven en particulieren dermate hoog dat een substantieel hogere rente niet draagbaar is.

Papieren geld zoals de euro en Amerikaanse dollar verliezen rap hun waarde. De inflatie is daar het bewijs van. Na jarenlang exorbitant monetair beleid van de centrale banken lijken er grotere scheurtjes in het monetair systeem te zijn ontstaan.

Update 14.00 uur: De Europese Centrale Bank heeft de belangrijkste rentetarieven als verwacht ongemoeid gelaten op een niveau van 0 tot 0,25%. Banken blijven 0,5% rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen. Het opkoopprogramma voor obligaties wordt iets teruggeschroefd.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie stijgt naar 2,7% in september
10-10-2021

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Goudreserves India in augustus verder omhoog
01-10-2021

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden