BTW op Zilver raakt Oostenrijkse Munthuis

Gepubliceerd op 01 okt 2014
door Corné van Drogenbroek

BTW op zilver en lagere prijzen voor goud en zilver raken het Oostenrijkse Munthuis de Austrian Mint. Het Munthuis verwacht een daling van maar liefst 47% in de verkoop van edelmetaal.

Het munthuis uit Oostenrijk brengt de populaire Wiener Philharmoniker uit in de zilveren en de gouden variant. De gouden Wiener Philharmoniker was in 1992, 1995 en in 1996 de best verkopende gouden beleggingsmunt.

De gouden variant wordt sinds 1989 geproduceerd. De zilveren Wiener Philharmoniker is in 2008 geïntroduceerd.

BTW op Zilver in Duitsland zorgt voor daling verkoop

Momenteel is de gouden Philharmoniker de best verkopende gouden munt in Europa en in Japan. De directeur van het Oostenrijkse munthuis verwacht dat de omzet dit jaar zal uitkomen op €1 miljard.

In 2013 draaide het munthuis nog een omzet van €1,9 miljard. De verwachte daling in de verkoop heeft grotendeels te maken met de verhoging van de BTW op zilver in Duitsland. Vorig jaar was de BTW op zilver nog 7%.

In 2014 is de BTW op zilver verhoogd naar 19%. Deze verhoging heeft als gevolg dat de vraag enorm is teruggelopen. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor het Oostenrijkse Munthuis.

In Oostenrijk was de BTW op zilver al 20%. Het munthuis steekt momenteel veel energie in het uitbreiden van de verkooppunten in Amerika om de daling in Duitsland te compenseren.

Dalende zilverprijs speelt een rol

Naast de verhoging van de BTW op zilver in Duitsland spelen de lagere goud- en zilverprijzen een rol in de daling van verkopen. De  mogelijke renteverhoging door de FED, de tapering en het positieve sentiment op de beurs hebben druk gezet op de prijzen van de edelmetalen.

De afgelopen 8 maanden was het sentiment in de markt van edelmetaal zeer negatief wat met name te zien was in de verkoop van goud aan consumenten.

De verkoop van zilver bleef redelijk goed liggen maar door de verhoging van BTW op zilver in Duitsland werd het Oostenrijkse munthuis twee keer geraakt.

Andere munthuizen zoals de US Mint zag de verkopen van goud tevens dalen (46% in 2014). De verkoop van zilver bleef redelijk op pijl. In augustus en september van dit jaar verkocht de US Mint juist weer meer goud. I

n augustus was er een plus van 117% en in september zelfs van 346%. De verkoop van zilver trok in september weer aan met 37% bij de US Mint. Het is aannemelijk dat deze trend in de verkoop van goud ook bij het Oostenrijkse munthuis zichtbaar zal worden.

Voor het Oostenrijkse munthuis is Amerika de tweede afzet markt, na Europa, qua verkoop van zilveren munten. De gouden Wiener Philharmoniker wordt het meest in Japan verkocht. Afgelopen jaar wist het munthuis een plus te boeken van 20% in Japan.

Zilver kopen zonder BTW

Zilver kopen kan het beste door zilverbaren te kopen die BTW-vrij zijn. De baren worden opgeslagen in het douanedepot. Op deze wijze koopt u zilver tegen de beste prijs.

De zilverbaren zijn te koop vanaf 1 kilogram. De premie ligt ongeveer 16% lager dan de premie op een zilveren munt.

Als accounthouder bij Doijer & Kalff ontvangt u maandelijks een scherpe aanbieding. Dan kunt u zilver kopen tegen de beste prijs in Europa!

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen