AFM Vergunning
Goudprijs: 51,37 per gram 0.21%
Zilverprijs: 542,16 per kilo 0.0106%

Beleggers kopen zilver na prijsdaling

18 juli 2017 geplaatst in Zilver

Gratis Account Aanmaken

Beleggers kopen zilver na de recente prijsdaling, dat is de conclusie volgens de laatste cijfers van Bloomberg. De hoge volatiliteit van de zilverprijs is in 2017 weer onderstreept. In de eerste 4 maanden van het jaar steeg de zilverprijs met 17% en in de laatste 3 maanden verloor de zilverprijs 12%. Deze cijfers gaan uit van een zilverprijs in Amerikaanse dollars.

Zilver in euro’s laat een nog extremer beeld zien. De zilverprijs in euro’s is in de eerste 4,5 maanden gestegen van €453 per kilo op de laatste handelsdag van 2016 naar €561 per kilogram medio april 2017. De stijging van de zilverprijs in euro’s kwam uit op een plus van €108 per kilo ofwel bijna +24% in iets meer dan 3,5 maanden.

In onderstaande grafiek is de prijsstijging gevolgd door de prijsdaling goed te zien

Beleggen in Zilver 2017

In een periode van minder 3 maanden daalde de zilverprijs in euro’s met €120 per kilo. Procentueel komt dit overeen met een daling van ruim 21%. Momenteel staat de zilverprijs op €453 per kilo wat 7,17% lager is dan op de laatste handelsdag van 2016.

Beleggers kopen 21 ton zilver

Ondanks deze prijsdaling staat het belegd vermogen in zilver via ETF’s op een recordhoogte. Het geïnvesteerd vermogen via ETF’s noteert momenteel op iets meer dan 21 ton zilver volgens Bloomberg. De 21 ton zilver komt overeen met een vermogen van zo’n $11 miljard.

Tegelijkertijd houden speculanten de hoogste shortpositie in zilver (in papieren vorm) sinds 2015. Bloomberg sprak met George Coles van Metals Focus die aangaf dat speculators en beleggers een compleet andere positie aanhouden. Volgens Coles zitten hedge fondsen short op zilver omdat ze uitgaan van hogere rente in de toekomst. Een hogere rente zal druk op de zilverprijs zetten.

Beleggers die zilver ETF’s kopen, hebben volgens Coles over het algemeen een ander uitgangspunt. Zij kopen zilver voor differentiatie van hun beleggingsportefeuille. Volgens Coles zullen zij worden beloond omdat de economische groei wel eens tegen kan vallen waardoor investeerders op zoek gaan naar veilige havens zoals zilver.

Dit kan wel eens de case zijn volgens Coles. De kleinere beleggers zien tegenvallende cijfers en gaan voor een belegging in zilver waar de grotere belegger voor hogere rente in de toekomst gaat. Coles denkt dat de kleinere belegger het wel eens bij het goede eind zou kunnen hebben.

Coles verwacht dat de zilverprijs wel eens een bodem kan hebben gezien en kan gaan stijgen vanaf het huidige niveau. Hij gaat daarbij uit van een zilverprijs van $20,25 per troy ounce. De zilverprijs noteert nu iets boven de $16. Het niveau van $20,25 zou een stijging van 25% betekenen.

George Coles gaat ervan uit dat de economische ontwikkelingen minder gunstig zijn dan de markt denkt en dat renteverhogingen hierdoor minder snel zullen volgen. Dit is gunstig voor de edelmetalen en goud en zilver zullen hiervan kunnen profiteren. De zogenaamde short covering kan de rally versterken.

Volgens Coles heeft Janet Yellen in haar meest recente publieke optreden dit onderstreept. Een andere analist, waarmee Bloomberg sprak, is de recente prijsdaling in edelmetalen overdreven. David Govett, hoofdanalist binnen Marex Spectron Group (Londen), denkt dat de recente daling in goud en zilver te hard is gegaan. Hij is een koper van recente en toekomstige dips in zowel de goud- als zilverprijs.

Verwachting verloop zilverprijs

Bloomberg deed een klein onderzoek onder 13 traders. Het overgrote deel is positief. Elf van de dertien verwacht hogere prijzen en twee verwachten een lagere zilverprijs de komende tijd. Zeven van de analisten verwachten gemiddeld een zilverprijs van rond de $20 per troy ounce. Wij zullen de zilverprijs (net als altijd) strak in de gaten houden en u informeren wanneer er koersbewegingen of ander noemenswaardig nieuws is.

Met een account kunt u BTW-vrij zilver kopen. Verder bieden wij geregeld zilver tegen spotprijs aan. Alleen onze accounthouders krijgen toegang tot deze prijzen. Alle posities worden volledig fysiek en apart op naam opgeslagen (100% allocated).

Open hier een account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken