AFM Vergunning
Goudprijs: 51,40 per gram 0.23%
Zilverprijs: 542,70 per kilo 0.0112%

Beleggen in goud: +2,9% eerste kwartaal 2019

31 maart 2019 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Beleggen in goud heeft een rendement van 2,9% opgeleverd in het eerste kwartaal van 2019. Goud steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met €1051 per kg. De goudprijs is afgelopen vrijdag gesloten op €37.020 per kg. In geheel 2018 steeg goud met 3%.

Sinds 2004 heeft beleggen in goud een rendement van 9,5% gemiddeld per jaar opgeleverd. Een belegging in zilver deed het sinds 2004 beter dan goud. Het rendement kwam uit op 10,9% gemiddeld per jaar. Hierbij zijn we uitgegaan van de stijging gerekend in euro’s.

Zilver is in het eerste kwartaal van 2019 gedaald 0,22% ofwel met €1 per kg. Momenteel noteert de zilverpijs €434 per kg. De ratio tussen goud en zilver staat momenteel, in Amerikaanse dollars, op 1 op 85. De ratio geeft aan dat goud 85 keer duurder is dan zilver.

Historisch gezien is een ratio boven de 80 relatief hoog (zilver is op basis van de historische data ondergewaardeerd ten opzichte van goud). Hieronder een grafiek van de verhouding tussen de goud- en zilverprijs in de laatste 20 jaar:

Ratio Goud Zilver laatste 20 jaar

Bron: Macrotrends

In de laatste 20 jaar beweegt de ratio zich tussen de 32 en de 85. Toen de verhouding op 32 noteerde stond zilver dus relatief hoog ten opzichte van goud. De zilverprijs bereikte in 2011 het hoogste punt van $48 per troy ounce. Momenteel noteert de zilverprijs $15,09 per troy ounce. De hoge ratio komt gelijktijdig met een bovenmatige interesse in goud onder centrale banken.

Goud populair onder centrale banken

Goud is de laatste jaren een steeds populairdere asset geworden onder centrale banken. Rond het jaar 2000 werd er veel goud verkocht door Westerse centrale banken. De centrale bank van onder andere Rusland, Turkije, Kazachstan, India, Polen en Hongarije waren in 2018 actieve kopers in de goudmarkt.

In 2018 kochten centrale banken 74% meer goud ten opzichte van 2017. In totaal werd er 651 ton gekocht. De gecombineerde positie in goud onder de centrale banken van Europa is ongeveer 10.000 ton. Duitsland heeft de grootste positie met 3370 ton. Italie staat op positie 2 met 2451 ton.

Afgelopen week kwam de voorzitter van de ECB, Mario Draghi, met de mededeling dat centrale banken van landen die lid zijn van de Eurozone geen goud mogen verkopen zonder toestemming van de ECB. De mededeling was een reactie op een vraag van twee Italiaanse leden van het Europees Parlement. De twee leden hadden het idee dat Italië  een deel van de goudvoorraad zou kunnen verkopen om het tekort te verkleinen.

De waarde van het Italiaanse goud ligt iets boven de €90 miljard. Het land heeft een staatsschuld van grofweg €2500 miljard. De rente op de 10-jaars staatsobligatie van Italië noteert rond de 2,5%. Dat zou betekenen, uitgaande van een financiering met een rente van 10 jaar, dat Italië €62,5 miljard per jaar aan rente betaald. Met de volledige verkoop van het goud kan slechts anderhalf jaar rente worden betaald.

De verkoop van de Italiaanse goudvoorraad zou Italië waarschijnlijk nog verder aan de rand van de afgrond brengen. Goud fungeert al duizenden jaren als anker in het monetaire systeem. “Gold is money, everything else is credit” aldus J.P. Morgan.

Beleggen in goud met een account van Doijer & Kalff

Doijer & Kalff heeft een account waarmee u goudbaren vanaf 10 gram kunt kopen. De premie voor de productie en het transport van de baren is slechts 0,7%. Het goud wordt voor u, apart op uw naam, in onze kluis in Nederland opgeslagen. De opslagkosten zijn slechts €60 per jaar.

Tevens bieden wij zilverbaren aan. BTW-vrij voor slechts 4% boven spotprijs. De zilverbaren worden tevens in Nederland opgeslagen.

Open hier kosteloos een account

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken