Analyse Zilverprijs door David Morgan, Val van de Dollar & Zilver naar $100

Gepubliceerd op 27 mrt 2014
door Reinoud Bogert

Analyse zilverprijs door David Morgan. Begin van deze week werd David Morgan (DM) geïnterviewd door Greg Hunter (GH) van USA Watchdog. DM staat bekend als de zilverspecialist en is de editor van The Morgan Report.

G20 en de financiële huishouding van de VS

DM geeft aan dat Rusland er niet mee zit dat ze uit de G8 zijn gezet omdat alles draait om de G20, waar Rusland onderdeel van uit maakt. Het eerste volgende overleg van de G20 zal medio april van dit jaar plaatsvinden.

DM geeft aan dat de druk op de Amerikaanse Dollar als wereldreservemunt aan het toenemen is en dat we het komende overleg van de G20 in de gaten moeten houden. Een groot deel van de landen die onderdeel uitmaken van de G20 willen en eisen dat Amerika haar financiën op orde brengt en niet op de pof blijft leven.

Amerika heeft de laatste tientallen jaren een enorme berg Amerikaanse Dollars geprint om goederen overzee te kopen. Deze Dollars zijn nu in het bezit van buitenlandse partijen en maken een groot onderdeel uit van hun reserves.

Wanneer partijen besluiten om de positie in Dollars af te bouwen en hier goederen voor te kopen zoals vastgoed, bedrijven, goud en zilver etc. dan komen deze Dollars terug in Amerika en kan dit tot enorme inflatie leiden.

Het aanbod van Dollars neemt toe waar de vraag juist zal afnemen. DM acht deze kans niet heel groot omdat deze reserves meestal goed gehedged zijn. Maar de kans bestaat dat enkele partijen besluiten  de reserves in Amerikaanse Dollars af te bouwen waardoor er een bredere beweging op gang komt.

Goud en Zilver

GH geeft aan dat Jim Rickards een dergelijke start in de val van de Dollar is wanneer partijen uit paniek goud kopen. GH refereert naar de recente aankoop van 36 ton goud door Irak (lees hier).

DM denkt dat de “panic gold buying” op dit moment actueel is. China heeft afgelopen jaar een record hoeveelheid goud gekocht. Ook India kocht rond de 1000 ton in 2013.

GH vraagt wat er met de zilverprijs zal gebeuren wanneer het vertrouwen in de Amerikaanse Dollar wegvalt.

DM Zilver is voor veel meer mensen financieel bereikbaarder dan goud. De massa in potentiele kopers van zilver is de middenklasse en de klasse eronder die uit zeer grote aantallen bestaat.

DM maakt de vergelijking met de periode 1979 en 1980 waarin de meute in zilver ging. Mensen kiezen voor goud en zilver omdat deze twee edelmetalen de top van de grondstoffen vormen.

De reden is omdat deze edelmetalen waarde behouden, niet wegrotten, eeuwen geld is geweest en is etc. Deze keer zal de beweging sterker zijn zoals we nog nooit eerder hebben gezien. “Een wereldwijd fenomeen”.

Zilverprijs

DM geeft een  indicatie van een mogelijke prijs van zilver gerekend in manuren of eigenlijk dagloon. In het verleden was 1 ounce zilver ongeveer een dagloon van een gemiddelde arbeider waard.

Wanneer we uitgaan van het minimumloon van $9 per uur dan komt het dagloon uit op $72. Zilver zou dan minimaal $72 per troy ounce moeten noteren.

Een prijstarget voor zilver is dan ongeveer $100 per troy ounce. In het verleden zijn er periodes geweest dat 1/10 ounce zilver gelijk waarde had met een dagloon van een arbeider.

Volgens DM is zilver ondergewaardeerd t.o.v. de huidige prijs, ondergewaardeerd t.o.v. goud en heeft veel potentie om sterk in waarde te stijgen. Veel mensen kijken volgens DM naar de papierprijs van zilver.

Een betere methode is om na te gaan wat je voor 1 ounce zilver kopen en dit te vergelijken met cijfers uit het verleden (zoals het dagloon van een arbeider). Dan kom je tot de conclusie dat zilver zwaar ondergewaardeerd is.

GH hint op de prijsmanipulatie in de goud en zilvermarkt. DM geeft aan dat er inderdaad manipulatie is maar dat dit vroeg of laat zal eindigen. In 2008 was er een duidelijk verschil in de papieren prijs van zilver en de fysieke prijs van zilver.

De fysieke prijs noteerde hoger dan de papieren prijs. Vroeg of laat zal er uitlevering worden gevraagd in de papieren markt en zal de afhandeling niet fysiek plaatsvinden maar in papieren betalingen.

DM geeft aan dat er in de papieren zilvermarkt in 1 tot 3 dagen de jaarlijkse zilverproductie  wordt verhandeld. Deze manipulatie kan niet eeuwig voortduren.

GH vraagt wanneer de manipulatie in futuremarkt van zilver zal barsten.

DM geeft aan dat het lastig te voorspellen is en dat wanneer hij een voorspelling doet zijn emailbox volstroomt met berichten dat hij het niet goed ziet.

Hij steekt toch zijn nek uit en voorspelt 2014 als transitiejaar, 2015 er een versnelling komt en in 2016 de finale beweging komt en er sprake is van The End Game.

De vraag naar goud en zilver zal enorm zijn (Panic Manic Moment). Een situatie die de “financial record books” in zal gaan en vergelijkbaar is met de techboom in 2000.

Verder komt Israël ter sprake. Medewerkers worden terug gehaald naar Israël vanuit de ambassades. Het zou gaan om een staking in verband met een loonsverlaging.

DM gelooft dat er meer aan de hand is en dat we Israël als indicator in de gaten moeten houden. “The war is imminent”.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen