Aandelen Zilvermijnen staan 29% lager in 2015

Gepubliceerd op 25 Dec 2015

Aandelen zilvermijnen staan inmiddels bijna 30% lager in 2015. De grootste producerende zilvermijnen hebben door de daling in de zilverprijs ook in 2015 weer een zwaar jaar achter de rug. De zilverprijs is in 2015 met 8,4% gedaald. De kostprijs voor het winnen van zilver ligt gemiddeld boven de huidige zilverprijs van $14,38.

De zilvermijnen zijn inmiddels al enkele jaren actief met optimaliseren van de business. De daling van de olieprijs heeft enige ruimte geboden en de sterke Amerikaanse Dollar heeft met name een positief effect gehad op de zilvermijnen die hun productie buiten Amerika hebben. Deze bedrijven ontvangen Amerikaanse Dollars voor hun zilver en betalen in lokale valuta het grootste deel van hun kosten. Maar onder aan de streep hebben de aandelen van zilvermijnen een  zeer slecht jaar achter de rug.

De aandelenkoersen van de 12 grootste zilvermijnen zijn met 29,3% gedaald. Ten opzichte van de zilverprijs zijn de aandelen zilvermijnen met factor 3,5 harder gedaald dan de zilverprijs. De individuele aandelen daalden tussen de 11% en de 52%. Er was slecht 1 zilvermijn die koerswinst wist te boeken. De slechts presterende zilvermijn in 2015 was Excellon Resources met een negatief rendement van 52,3%. Op de tweede plaats staat Coeur Mines met een koersdaling van 49,4%.

Het aandeel Silver Standard Resources wist in 2015 als enige in koers te stijgen. Het aandeel boekte een plus van 8,2%. Het beeld van de koersvorming van het aandeel vanaf 2011 geeft een reëler beeld voor de belegger. Het aandeel Silver Standard Resources (SSRI) is sinds 2011 met 84% gedaald. De zilverprijs daalde in dezelfde periode met 70%. Silver Standard Resources deed het in de periode vanaf 2011 het iets minder dan het gemiddelde van de groep zilvermijnen. De gemiddelde koersdaling kwam uit op 81%.

Hieronder een overzicht van de prestaties van Aandelen Zilvermijnen van 2011 tot en met 2015

 

Het aandeel Mag Silver deed het met een daling van 48% het beste. Op de tweede plaats staat Fortuna Silver met een daling van 60% en op de derde plaats staat silver streamer Silver Wheaton met een daling van 71%. Het aandeel Silver Wheaton heeft zich sinds 2011 gelijk met de zilverprijs bewogen. De aandelen Excellon Resources en Impact Silver zijn in die periode met 95% gedaald en zijn daarmee de slechts presterende aandelen zilvermijnen.

De daling in de koers van de zilvermijnen geeft tevens de potentie aan wanneer de zilverprijs gaat stijgen. Zoals wij al veel vaker hebben aangestipt verbeteren de fundamentals van zilver zich met de maand. Check het artikel over de Laatste Cijfers Zilvermarkt 2015 (tekort 42 miljoen ounces zilver). Beleggers met veel geduld en of goede timing kunnen hiervan enorm profiteren.

Schrijf je hieronder in voor het laatste nieuws over Beleggen in Zilver

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Inflatie stijgt naar 2,7% in september
10-10-2021

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Goudreserves India in augustus verder omhoog
01-10-2021

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Goudreserves India in augustus verder omhoog

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden