Open voor orders
Goudprijs verwachting ABN AMRO maart 2022

Goudprijs verwachting ABN AMRO maart 2022

Laatste update: 17-09-2022
Goudprijs 20-03-2022
Goudprijs verwachting ABN AMRO maart 2022

In december 2021 verlaagde de ABN AMRO het koersdoel voor goud. Deze week draaide de analist van de bank van negatief naar positief.

De goudprijs is bijna 10% gestegen in 2022. De ABN AMRO gaf in december 2021 aan dat de komende renteverhogingen door de FED, een sterkere Amerikaanse dollar en minder negatieve reële rente goud negatief zouden gaan beïnvloeden.

Volgens de bank hebben de spanningen tussen Rusland en Oekraïne de situatie veranderd. De inflatie loopt hierdoor harder op dan verwacht waardoor de reële rente negatiever zal zijn.

Daarnaast is de rol voor goud als veilige haven sterker geworden nu de aandelenbeurzen onder druk staan. De ABN AMRO  geeft in haar laatste update aan dat fysiek goud unieke eigenschappen heeft als belegging.

Zo wordt goud gebruikt voor de opslag van waarde, het uitvoeren van transacties en als belegging. Door deze verschillende aspecten is er een grote interesse in goud vanuit beleggers.

Goud als “store of value”

De eerste groep kiest goud juist voor vermogensbehoud. Particuliere beleggers kopen juist goud ter bescherming van inflatie. Hoe hoger de negatieve reële rente (rente min inflatie) hoe meer goud haar rol als store of value vervult.

Ook centrale banken kopen goud juist ter diversificatie van hun reserves. Sinds 2010 stijgen de totale goudreserves van centrale banken. Inmiddels zijn deze reserves terug op het niveau van 1990.

Goud voor het uitvoeren van transacties

Een tweede reden dat er meer vraag naar goud is heeft volgens de ABN AMRO te maken met de val van valuta’s zoals de Turkse lira en de Russische roebel.

Goud kan fungeren als betaalmiddel. Wanneer valuta’s afgewaardeerd worden dan kan goud en goed alternatief zijn voor het doen van financiële transacties.

In Turkije is de vraag naar goud hard gestegen sinds de Turkse munt snel haar waarde verliest. Goud is in Turkse lira’s in de laatste 10 jaar negen keer zo duur geworden.

Goud als belegging

De derde reden is dat mensen goud kopen als belegging. Beleggen in goud is sinds 2004 steeds populairder geworden. Omdat er een grotere groep beleggers actief is in de goudmarkt is ook de bewegelijkheid van de goudprijs gestegen.

Het is de laatste 20 jaar makkelijker geworden om goud te kopen. Fysiek goud op naam maar ook via ETF waarbij er in veel gevallen zogenaamd goud op papier wordt gekocht en verkocht.

De totale vraag naar goud is door de drie bovenstaande factoren gestegen, wat de stijging in de goudprijs weergeeft.

Koersdoel goud

De ABN AMRO verwacht dat de inflatie verder zal oplopen en dat dit uiteindelijk negatieve invloed zal hebben op de economie. Hierdoor kunnen centrale banken hun beleid mogelijk herzien.

Volgens de bank kan de goudprijs zeer bewegelijk zijn de komende tijd. Enerzijds is er de een groep die fysiek goud kopen met als doel inflatiebescherming en koopkrachtbehoud. Deze groep is over het algemeen voor de langere termijn belegd in goud.

Anderzijds kan er in tijden van paniek op de beurzen ook een verkoop plaatsvinden in vorm van goud ETF’s. De groep die goud koopt via bijvoorbeeld een ETF zitten over het algemeen meer speculatief in goud en zullen sneller winst of verlies nemen.

De ABN AMRO hanteerde eerder een koersdoel voor goud van $1500 per troy ounce per eind 2022. Dit koersdoel heeft de bank nu verhoogd naar $2000 voor eind 2022 en eind 2023. De goudprijs noteert momenteel $1922 per troy ounce.

Start nu met het kopen van goud

Bescherm uw vermogen tegen inflatie. Beleggen in goud heeft de laatste 20 jaar een rendement van 9% gemiddeld per jaar opgeleverd.

Met een account van Doijer & Kalff koopt u goud tegen de beste prijs in de markt!

Maak een account aan

Accounthouders ontvangen automatisch een mail wanneer er voorraad beschikbaar is in de SALE. In de SALE koopt u edelmetaal tegen de beste prijs van Europa!

Open account Mijn D&K Klantenservice