Open voor orders
Tips over investeren in goud

Investeren in goud

Investeren in goud is een effectieve manier om uw koopkracht te behouden of te verbeteren. Sinds 1825 begeleiden wij klanten bij het kopen, beheren en verkopen van posities in edelmetaal.

investeren in goud met behulp van Doijer & Kalff

Hoe te investeren in goud?

U kunt investeren in goud door het kopen van goudbaren of gouden munten, maar ook door het aanschaffen van aandelen van goudmijnen.

Het investeren in aandelen van goudmijnen is echter behoorlijk speculatief. De koers van het aandeel van een goudmijn is namelijk niet alleen afhankelijk van de goudprijs, maar ook van de kwaliteit van de organisatie.

Hierdoor kan het voorkomen dat de goudprijs stijgt, maar de waarde van het aandeel toch daalt. Dit komt dan bijvoorbeeld doordat de productie dalende is of doordat het bedrijf verlieslatend is door mismanagement.

Om deze reden is het investeren in het product fysiek goud dus veel zuiverder. De prijs van goud, en dus de waarde van uw investering, is enkel afhankelijk van vraag en aanbod. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw.

Bij het investeren in fysiek goud kunt u kiezen tussen het kopen van gouden munten en het kopen van goudbaren. De wereldwijde vraag naar goudbaren is daarbij 3 tot 4 keer zo groot als de vraag naar gouden munten.

Dat is ook niet gek, want de prijs van goudbaren ligt veel lager dan die van munten. Zo is de prijs van een gouden munt gemiddeld € 59 per gram, terwijl een goudbaar bij Doijer & Kalff € 52 per gram kost. Een verschil van 12% dus.

Waarom investeren in goud?

Investeren in goud is een klassieke manier om vermogen op te bouwen. Zo steeg de goudprijs de afgelopen 50 jaar met een gemiddelde van 8% per jaar.

 

Nu de geldontwaarding versnelt, wordt investeren in goud steeds populairder. Steeds meer investeerders zijn immers op zoek naar koopkrachtbescherming. Door de jaren heen bood goud deze bescherming altijd.

 

De goudprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Hieronder vertellen we u uit welke sectoren de vraag naar goud afkomstig is en welke sectoren ervoor zorgen dat er voldoende aanbod is. Verder kijken we naar de kostprijs van goud.

Vraag naar goud

De sectoren van waaruit de vraag naar goud voornamelijk afkomstig is, zijn sieraden en juwelen, investeerders, centrale banken en de industrie.

Van deze vier sectoren, wordt het meeste goud gebruikt voor sieraden en juwelen. Zo kwam in de laatste 10 jaar 51% van de vraag naar goud voort uit de productie van gouden sieraden.

Beleggers die investeren in goud vertegenwoordigen 30% van de vraag naar goud. Het grootste deel hiervan werd gekocht in de vorm van goudbaren.

Verder kwam gemiddeld 12% van de vraag naar goud bij centrale banken vandaan en de industrie zorgde voor het laatste deel van 7%.

In de laatste 10 jaar kwam de gemiddelde totale vraag uit op 4354 ton goud per jaar.

Aanbod van goud

Goud komt onder meer voort uit recycling. Recycling van goud is goed voor ongeveer 22% van het aanbod. Het grootste deel van het aangeboden goud wordt echter geproduceerd in mijnen.

De top 4 van landen met de grootste mijnproductie is China, Rusland, Australië en Amerika. Zowel China, als Rusland is verantwoordelijk voor maar liefst 11% van de wereldwijde mijnproductie.

De regering van China heeft echter via een wet bepaald dat goud het land niet mag verlaten. Rusland is hierdoor een van de grootste verkopers van goud de laatste jaren.

Op nummer 3 staat Australië met 10% en Amerika is goed voor 6% van de mijnproductie. De Amerikanen bezitten de grootste goudvoorraad ter wereld.

Het totale aanbod was de laatste 10 jaar gemiddeld 4666 ton per jaar.

Kostprijs van goud

Volgens de data van de World Gold Council lag de kostprijs van een troy ounce goud in 2021 rond de $1125.

In deze kostprijs zit de kostprijs van het operationele proces van de goudmijn, de kosten van overhead en het kapitaal.

De WGC verzamelde data van bijna alle goudmijnen ter wereld.

De kostprijs is de laatste jaren gestegen.

Zo lag de gemiddelde prijs in 2016 nog rond de $850 per troy ounce.

Is het investeren in goud verstandig?

Er zijn risico’s verbonden aan investeren in goud. De goudprijs bepaalt de waarde van uw investering en deze kan stijgen, maar ook dalen.

 

Daarnaast krijgt u over het bezit van goud geen rente uitgekeerd, zoals bij een spaarrekening. Omdat de rente nu laag is, ondervindt u dit nadeel momenteel niet. Het koersrisico is er echter wel continue. Als u investeert in goud, dan dient u hier dan ook rekening te houden.

 

Fijn aan investeren in goud, is dat het snel liquide te maken is. U kunt het namelijk gemakkelijk verkopen. Na de verkoop heeft u binnen enkele dagen de opbrengst op uw rekening.

 

Verder een voordeel, is dat de goudprijs in de laatste 50 jaar met een gemiddelde van 8% per jaar steeg. Dat betekent niet dat de goudprijs nooit daalt, maar op lange termijn zien de cijfers er uitstekend uit. Met name wanneer er veel inflatie is presteert goud goed.

 

Als u overweegt te investeren in goud, is het belangrijk eerst na te gaan of goud kopen voor u een verstandige stap is.

Kies voor de betrouwbaarheid van Doijer & Kalff

Wij begeleiden onze klanten al sinds 1825 bij het kopen en verkopen van goudbaren.

Investeren in goud met een account van Doijer & Kalff

Bij Doijer & Kalff krijgt u een account waarmee u gemakkelijk, veilig en verzekerd investeert in goud.

Met dit account koopt u fysiek goud, dat u onder uw naam opslaat in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.

U bent juridische eigenaar van de baren. Dat is wel zo fijn, want hierdoor is het faillissementsrisico uitgesloten. Dit is een essentieel onderdeel in onze dienstverlening.

In uw account vindt u een dashboard, waarin u het rendement van uw investering live volgt. Verder downloadt u via dit dashboard met één druk op de knop uw jaaropgave in PDF-formaat.

Een investering in goud valt fiscaal gezien in box3 en dit wordt dus op dezelfde manier belast als aandelen en spaargeld.

Tot slot kunt u ook bij ons terecht als u als ondernemer via uw holding wil investeren in goud. Het is namelijk mogelijk een zakelijk account te openen.

Account aanmaken
Online investeren in goud

Waarom investeren in fysiek goud bij Doijer & Kalff?

Doijer & Kalff is de specialist als het gaat om investeren in fysieke edelmetalen. Wij begeleiden meer dan 5.000 klanten. Onze tarieven bij aankoop, terugkoop en van opslag zijn het scherpst in de markt. Daarnaast kunt u profiteren van onze SALE. Hier bieden we de beste prijzen van heel Europa!

Investeren vanaf 10 gram

Wij bieden al fysiek goud aan vanaf 10 gram. Hierdoor is het investeren in goud zeer toegankelijk.

Bovendien hanteren we dezelfde premie voor de aankoop van 10 gram als voor de aankoop van een kilogram. Om deze reden kiezen veel klanten ervoor om de totale positie stap voor stap op te bouwen.

Het voordeel hiervan is namelijk dat u de inkoop over verschillende momenten kunt spreiden.

Daarnaast kunt u, als u bijvoorbeeld 500 gram goud heeft gekocht, hiervan bijvoorbeeld 100 gram verkopen.

Wij storten de opbrengst dan meteen op uw rekening en we zorgen dat de positie in de kluis gemuteerd wordt.

Wij verkopen alleen baren die LMBA geaccrediteerd zijn.

Tegen de beste prijs in Europa

Indien er meer klanten verkopen dan kopen, dan hebben we een voorraad over. Deze voorraad bieden we aan in de SALE.

Hier koopt u fysiek goud tegen de beste prijs in de markt. De goudbaren zijn immers al geproduceerd en liggen al in de kluis.

De productie- en transportkosten blijven hierbij bespaard. Het kopen van goud in de SALE is volgens ons de meest slimme manier om in goud te investeren.

Een uitverkoop hebben we gemiddeld 3 tot 4 keer per maand.

 

De laagste opslagkosten

Ongeveer 90% van onze klanten kiest voor beleggen in goud voor een periode van 10 tot 20 jaar.

Dan is het natuurlijk fijn als u niet al uw opbrengst moet afstaan aan de kosten van opslag. In ons model hebben we er daarom voor gekozen om de opslagkosten laag te houden.

Voor de opslag van goud betaalt u per jaar 0,6% van uw investering. In de laatste 15 jaar steeg goudprijs met een gemiddelde van 9% per jaar.

Hiermee verdient u de opslagkosten dus ruim terug.

Open account Mijn D&K Klantenservice