Gouden munten kopen

Op deze pagina laten we u zien wat de voordelen zijn van goudbaren kopen. We gaan in op de vraag waarom gouden munten kopen bij Doijer & Kalff niet mogelijk is.

Gouden Munten

Gouden munten zijn van oudsher een geliefd verzamelobject. Er zijn verschillende soorten gouden munten te verkrijgen op de markt. Grofweg zijn deze gouden munten in te delen in twee categorieën:

 • Gouden munten die ooit daadwerkelijk al betaalmiddel dienden;
 • Gouden munten die zijn geslagen met het oog op beleggen (en verzamelen).

 

Gouden munt als voormalig betaalmiddel

Hoewel het nu niet meer gebeurt, was het in de 19e en 20e eeuw niet ongebruikelijk om echte gouden munten te slaan als betaalmiddel. In Nederland kenden we bijvoorbeeld het gouden tientje, Duitsland kende de gouden munt van 20 mark en de Britten gebruikten de sovereign als betaalmiddel.

Deze munten worden nu niet meer gebruikt als betaalmiddel en hebben hun weg naar beleggers gevonden.

Gouden munten kopen als verzamelmunten

Er bestaan ook gouden munten die nooit als wettig betaalmiddel zijn gebruikt, maar die in recenter tijden zijn geslagen met het oog op beleggen in goud en daarnaast op het verzamelen. Deze munten worden ook wel bullion munten genoemd. Interessant feitje is dat er vaak een waarde op de munten staat alsof de munten als betaalmiddel zijn gebruikt of gebruikt kunnen worden, maar in feite is de waarde van deze gouden munten door hun gewicht aan goud veel groter dan de waarde die erop vermeldt wordt.

Er bestaan gouden munten die van betaalmiddel tot bullion munt geworden zijn. De Britse sovereign is daar een voorbeeld van: waar deze gouden munt aanvankelijk als betaalmiddel werd gebruikt, wordt deze nu nog steeds geslagen als bullion munt.
Waarom kan ik bij Doijer & Kalff geen gouden munten kopen?

Gouden munten kopen kan een voordeel zijn voor verzamelaars. Het is bijvoorbeeld handig dat:

 • Een gouden munt een gemakkelijk formaat heeft en door het kleine gewicht flexibel te verhandelen is;
 • Een gouden munt vaak precies een Troy Ounce weegt, wat gemakkelijk rekent, aangezien de goudkoers ook vaak in Troy Ounces wordt uitgedrukt.

 

Bij Doijer & Kalff kunt u echter geen gouden munten kopen of verkopen, en dat heeft een specifieke reden. Wij richten ons op beleggers in goud, dus mensen die het goud niet kopen of verzamelen om de esthetische waarde of verzamelwaarde, maar die in goud een toekomstbestendige investering zien. In het licht hiervan is een goudbaar de meest verstandige investering: koopt u een goudbaar, dan betaalt u enkel voor het gewicht in goud van de baar. Dit maakt de goudbaar tot een gewild beleggingsobject.

Waarde niet enkel afhankelijk van het gewicht en de fineness

Een gouden munt bestaat uit een bepaald gewicht aan goud van een bepaalde fineness of zuiverheid. De factoren gewicht en fineness van het goud bepalen de uiteindelijke prijs van goud.

Dit is hoe het werkt bij goudbaren: u betaalt een bepaald bedrag, gebaseerd op gewicht en fineness, voor bijvoorbeeld een goudbaar van 1 kilo. Deze prijs wordt voor het overgrote deel bepaald door de goudkoers. U betaalt daarnaast altijd iets extra bovenop de spotprijs; dit is de premie die u aan de aanbieder van het goud betaalt.

Bij gouden munten werkt dit anders: de waarde van gouden munten is niet enkel afhankelijk van het gewicht van de munt en de fineness, maar ook van de verzamelwaarde die de munt heeft. Hierbij spelen bijvoorbeeld vragen mee als:

 • Hoe gewild is deze gouden munt?
 • Hoe groot is de oplage van deze specifieke gouden munt?

 

gouden munten kopen

De prijzen van gouden munten van een bepaald gewicht kunnen hierdoor hoger uitvallen dan de prijs van goudbaren van hetzelfde gewicht en dezelfde fineness.

Daarnaast is het bij gouden munten niet altijd het geval dat deze zijn vrijgesteld van btw. Beleggingsgoud, zoals een goudbaar, is sowieso vrijgesteld van btw. Dit geldt ook voor veel gouden munten, maar niet alle gouden munten worden gezien als beleggingsgoud.

Schaft u gouden munten aan die niet worden gezien als beleggingsgoud, dan is deze manier van goud kopen dus een stuk prijziger dan goud kopen in de vorm van bijvoorbeeld btw-vrije goudbaren.

Welke gouden munten kopen?

Gouden munten of goudbaren kopen is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken. Wij zijn van mening dat goudbaren de gemakkelijkste, vaak voordeligste en meest voor de hand liggende keuze zijn als u op zoek bent naar goud als beleggingsobject.

Goud kopen bij Doijer & Kalff

Bij Doijer & Kalff koopt u via een gratis account goud als beleggingsobject. Wij bieden echter geen gouden munten te koop aan en u kunt via ons ook geen gouden munten verkopen: wij bieden enkel goud aan in goudbaren. U hebt bij ons de keuze uit goudbaren in de volgende gewichten:

 • 10 gram
 • 50 gram
 • 100 gram
 • 250 gram
 • 500 gram
 • 1000 gram

 

Doordat u goudbaren ook in een relatief gering gewicht kunt kopen, is het goud ook gemakkelijk in kleine, handzame hoeveelheden verhandelbaar. Het argument dat gouden munten gemakkelijker zouden zijn te verhandelen vanwege hun praktische, kleine formaat en geringe hoeveelheid goud, is dus niet steekhoudend.

Een goudbaar van 10 gram of van 50 gram heeft namelijk dezelfde voordelen: deze goudbaren zijn respectievelijk slechts zo groot als een simkaart en de helft van een theezakje.

Open account Mijn D&K Klantenservice