AFM Vergunning
Goudprijs: 45,86 per gram -0.15%
Zilverprijs: 698,41 per kilo -0.0084%

Zilverprijs stijgt naar hoogste punt sinds maart 2017

20 juli 2020 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De zilverprijs stijgt eindelijk! Waar goud tijdens de uitbraak van COVID-19 juist de veilige haven bleek, verloor zilver in eerste instantie terrein. In maart van dit jaar werd zelfs een dieptepunt van €365 per kg bereikt.

De achterstand wordt met rasse schreden goedgemaakt. Alleen al in de laatste 4 weken steeg de prijs zo’n 10%. Maar op jaarbasis staat zilver in euro’s “nog maar” 8% hoger. Met de huidige koers van €556 per kilogram staat zilver op het hoogste punt sinds maart 2017.

Het animo voor zilver is de laatste weken hard gegroeid. In Amerikaanse dollars zitten we vlak bij de grens van $20 per troy ounce. Hierdoor wordt het technische plaatje steeds interessanter.

Dit beeld waarin zilver achterbleef ten opzichte van goud zagen we ook in 2010 en 2011. Goud steeg en zilver leek in eerste instantie te blijven hangen. De inhaalrace die hierna werd gemaakt was indrukwekkend. De zilverprijs steeg toen in 10 maanden tijd van $20 naar $48 per troy ounce.

Dat kwam neer op stijging van 140%. Of dat nu weer gaat gebeuren moeten we nog maar zien maar het patroon lijkt vergelijkbaar.

Ratio goud / zilver nog steeds boven de 90

De ratio (verhouding) tussen goud en zilver verhoudt zich de laatste jaren tussen de 30 en de 128. Deze waarde van 128 is een nieuw record dat dit jaar werd neergezet. Goud steeg veel harder dan zilver waardoor de ratio piekte. Inmiddels is de ratio teruggezakt naar 91.

Dit niveau is relatief nog steeds hoog. De winning door de mijnen is ongeveer in een ratio van 1 op 10 de laatste jaren. Zilver wordt grotendeels als bijproduct gewonnen. Mijnen die primair lood, zink en goud winnen halen daarmee ook zilver uit de grond.

Deze “productie” wordt gezien als bijproduct en wordt verkocht tegen veelal lagere prijzen dan het werkelijk kost om een ounce zilver te winnen door een zilvermijn. De primaire zilvermijnen vertegenwoordigen ongeveer 30% van de totale winning.

Hierdoor kan het voorkomen dat zilver bijvoorbeeld $18 per ounce kost voor een primaire zilvermijn en dat er in de markt zilver wordt verkocht als bijproduct voor $12 per troy ounce.

De recente stijging in de zilverprijs is hoopgevend. Net als goud profiteert ook zilver van de monetaire waanzin van centrale bankiers.

Zilver kopen met een account van Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff:

  • Zilver BTW-vrij koopt? Zilver al te koop is vanaf 1 kg?
  • U beveiligde en verzekerde opslag tegen dagwaarde krijgt vanaf €60 per jaar?
  • Terugkoopgarantie heeft tegen de beste prijs in de markt?

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken