Wells Fargo verwacht nieuw record voor goudprijs in 2021

Gepubliceerd op 19 Jan 2021

Welss Fargo denkt dat grondstoffen verder in prijs kunnen stijgen dit jaar en dat de Amerikaanse dollar verder zou kunnen dalen. De Amerikaanse dollar heeft in de laatste 12 maanden 10% van haar waarde verloren ten opzichte van de euro.

De staatsschuld in de VS is enorm. Onder Obama steeg de schuld van $10.000 miljard naar bijna €20.000 miljard. Onder Trump steeg de schuld verder naar het huidige niveau van $27.000 miljard.

Onder Biden kan het nog harder gaan. Zijn stimuleringsplannen liegen er niet om en de impact van COVID-19 is een goede reden om meer geld te printen om zo de economie overeind te houden.

Europa doet het niet veel beter. Italië en Spanje zien de staatsschuld hard oplopen naar onhoudbaar maar ook Nederland en Duitsland kunnen alleen maar kijken hoe de schuld groter aan het worden is.

Zwakkere Amerikaanse dollar gunstig voor goud

Een zwakkere Amerikaanse dollar vertaalt zich volgens Wells Fargo in hogere grondstofprijzen. Grondstoffen, waaronder goud en zilver, zijn geprijsd in de Amerikaanse dollar.

Wanneer de dollar minder waard wordt dan versterkt de andere munt zoals de euro. Hierdoor ontstaat er voor bezitters van de euro extra momentum in de koopkracht wanneer ze afrekenen in dollars. Dit leidt uiteindelijk tot meer vraag met een hogere prijs als resultaat.

Wells Fargo gaat al sinds begin van 2020 uit van een zwakkere Amerikaanse dollar en hogere prijzen voor grondstoffen en handhaaft deze visie dus.

Maar ondanks dat Wells Fargo denkt dat de Amerikaanse dollar verder zal verzwakken kunnen de prijzen van grondstoffen ook stijgen wanneer de dollar niet verzwakt. Factoren zoals de groei van Chinese economie en wereldwijde lage rentes spelen ook een rol.

In de outlook geeft Wells Fargo aan dat edelmetalen kunnen profiteren van een lagere Amerikaanse dollar, lage reële rente en  het losse monetaire beleid van centrale banken.

Voor goud geeft de bank aan dat prijsdalingen op korte termijn mooie instapmomenten kunnen zijn. Wells Fargo hanteert een koersdoel van $2100 tot $2200 per troy ounce voor het eind van 2021. Dat zou een nieuw record voor de goudprijs zijn.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden
20-09-2021

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Zilverprijs op laagste punt in 10 maanden

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB
09-09-2021

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Edelmetalen in afwachting van rentebesluit ECB

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED
29-08-2021

Goudprijs blijft boven de $1800 na aankondiging tapering FED