AFM Vergunning
Goudprijs: 49,87 per gram -0.22%
Zilverprijs: 500,65 per kilo 0.0004%

Waarde van Goud en de Goudprijs

31 december 2013 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Waarde van Goud versus Papieren Goudprijs

De waarde van goud wordt bepaald op de zogenaamde papieren markt. Op deze markt worden er futures op goud gekocht of verkocht. De COMEX heeft maar een klein deel in fysieke vorm en meer dan 95% is handel in papier. Op de COMEX zijn er momenteel meer dan 60 eigenaren per troy ounce goud.

Wanneer een deel van de eigenaren van papiergoud fysieke uitlevering vraagt zal maar een klein gedeelte van hen werkelijk fysiek kunnen krijgen. Een situatie die al lang gaande is en puur op vertrouwen is gebaseerd. Wanneer dit vertrouwen wegvalt kan de waarde van goud stijgen en veel meer op de fysieke vraag en aanbod zijn gebaseerd.

De waarde van Goud op basis van historie lijkt een meer realistische methode

In het verleden werd elke Amerikaanse Dollar gedekt door $1 aan goud in de kluis. Amerika kende de goudstandaard maar omdat de VS te veel geld creëerde versus het goud dat in de kluizen lag is deze goudstandaard op 15 augustus 1971 afgeschaft onder President Nixon. In de jaren “70 en “80 werd er door de crisis veel geld geprint.

Het publiek verloor deels vertrouwen in de Amerikaanse Dollar en vluchtte in goud. De waarde van Goud steeg van $35 naar $850 per troy ounce. Door deze stijging was de verhouding van de Monetary Base ongeveer weer gelijk aan de hoeveelheid goud dat de VS bezat.

Rond 2007 was deze Monetary Base ongeveer $850 miljard. Om de financiële crisis te bestrijden heeft de FED ervoor gekozen om geld bij te printen. Inmiddels zitten we op $3741 miljard (18-12-2013). De VS bezit 286 miljoen ounces goud. Tegen de huidige waarde van goud vertegenwoordigt dit $353 miljard (18-12-2013). Wanneer we kijken naar de hoeveelheid goud dat de VS heeft versus de Monetary Base dan komen we tot een percentage van ruim 9,4% (18-12-2013).

Om weer tot een 100% dekking van goud te komen dient de waarde van goud dus met een factor 10 te stijgen of de Monetary Base met een factor 10 te dalen. Dit laatste is onhaalbaar gezien de staatsschuld van de VS. De potentie van goud is enorm. Zilver volgt goud in grote lijnen (heeft tevens een monetaire geschiedenis) maar beweegt over het algemeen harder (zowel omhoog als omlaag).

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken