AFM Vergunning
Goudprijs: 51,45 per gram 0.29%
Zilverprijs: 544,05 per kilo 0.0125%

Prijs van Goud kan stijgen na herziening Gold Fix

07 juli 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Prijs van goud kan volgens analisten stijgen als gevolg van een nieuwe Gold Fix. Vandaag is er een overleg tussen handelaren, centrale banken, mijnbouw bedrijven, retailers en andere industriële groepen om te kijken naar een andere vorm van de Gold Fixing. De World Gold Council zal het overleg hosten en de Britse waakhond de Financial Conduct Authority (FCA) zal als waarnemer aan het overleg meedoen.

Prijs van Goud en de Gold Fix

De huidige gold fix wordt door 4 banken via een telefonisch overleg vastgesteld. Deutsche Bank nam voorheen ook deel in het proces maar heeft zich recent terug getrokken. De overgebleven vier banken,  Barclays, HSBC, Scotiabank en Societe Generale bepalen twee keer per dag de prijs van goud en zijn de leden van de zogenaamde London Gold Pool.

Tevens zijn deze banken lid van de goudbeurs in Londen, de London Bullion Market Assocation (LMBA). De gold fixing wordt gebaseerd op basis van vraag en aanbod in de contracten die worden verhandeld door de leden van de LMBA. De vier banken geven vervolgens aan of ze geïnteresseerd zijn in het kopen of verkopen op dat niveau en zo ontstaat de gold fix.

Recent kreeg Barclays een boete van 32 miljoen Euro omdat een handelaar in juni van 2012 de prijs van goud gemanipuleerd heeft. De handelaar, Daniel Plunkett, stuurde een e-mail met een verzoek voor een “mini puke” in de goudprijs omdat Barclays een cliënt ander veel geld zou moeten betalen.

Voor het hele artikel klik hier Manipulatie Goudprijs. Volgens critici nodigt het huidige systeem van de gold fixing uit tot misbruik. Volgens Mark O’Byrne, directeur van broker Goldcore, is het systeem niet transparant en hierdoor kan de prijs gemanipuleerd worden zodat banken profiteren ten koste van producent, handelaren, investeerders, juweliers en andere deelnemers in de markt.

De huidige gold fixing dateert uit 1919 en is rijp voor herziening. Volgens hem zou een systeem uit elektronische handel moeten bestaan in combinatie met een streng toezicht en volledige transparantie. Caroline Bain, senior commodity’s econome binnen onderzoeksbureau Capital Economics, is transparantie noodzakelijk om misbruik te voorkomen.

De prijs kan volgens haar gemanipuleerd worden ondanks dat de fix is gebaseerd op echte deals. De handelaren werken volgens Bain voor instellingen die tevens bij de Fix betrokken zijn en kunnen op die manier een prijs stellen die voor hun gunstig is. Volgens de World Gold Council (WGC) moet er controle zijn op de gegevens die worden gebruikt voor de Gold Fixing.

Eerder werd al bekend dat de Silver Fix per 14 augustus van dit jaar zal eindigen (fixing zilverprijs) en kent dezelfde problematiek.

Hogere Prijs van Goud aannemelijk

In 2011 steeg de prijs van goud naar ruim $1900 per troy ounce. Volgens O’Byrne kan de prijs van goud naar dergelijke niveaus terug keren wanneer het systeem van de Gold Fix op juiste wijze is herzien. Volgens O’Byrne komt de goudprijs niet overeen met de verhouding tussen vraag en aanbod en vermoedt dat de prijs van goud kunstmatig laag wordt gehouden. Het systeemrisico en de geopolitieke risico’s zijn volgens hem ook niet vertaald in de huidige goudprijs.

De Goudprijs noteert momenteel $1316,25 per troy ounce.

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken