AFM Vergunning
Goudprijs: 48,81 per gram 0%
Zilverprijs: 669,83 per kilo 0%

Irak koopt maar liefst 36 ton goud

25 maart 2014 geplaatst in Goud

Gratis Account Aanmaken

Irak goud. De Centrale Bank van Irak heeft deze maand 36 ton goud gekocht om de Iraakse Dinar te stabiliseren ten op zichte van buitenlandse valuta’s. Het is een stevige aankoop die groter is dan de hoeveelheid die landen als Frankrijk, Taiwan, Maleisië, Singapore, Italië, VK, Brazilië en Mexico in 2013 kochten. De aankoop van Irak is iets lager dan de hoeveelheid die Hong Kong kocht in 2013.

In 2013 had Irak 27 ton aan reserves in goud. De recente aankoop van 36 ton deze maand is dus een ruime verdubbeling van de goudvoorraad. Irak heeft door de aankoop nu zo’n 5% van de reserves in goud zitten. Een percentage dat niet zeer hoog is. Nieuwe goudaankopen door de centrale bank van Irak zijn dus niet uitgesloten.

Financiële draagkracht Goud

De gouverneur van de Iraakse Centrale Bank, Abdel Basset Turki, gaf aan tijdens een persconferentie dat de aankoop gericht is op het versterken van de financiële draagkracht van het land. Goud dient als diversificatie en als verzekering op de reserves van de Centrale Bank van Irak.

In 2012 heeft de Centrale Bank van Irak in de periode van augustus tot en met oktober de goudvoorraad al verviervoudigd.

De verdubbeling van de goudreserves deze maand door de Centrale Bank van Irak is belangrijk omdat veel olie rijke landen een groot deel van hun reserves in Amerikaanse Dollars hebben zitten. Goud is een ideale hedge op de reserves in Dollars. Veel rijke olie landen hebben buitenlandse valuta’s, met name Amerikaanse Dollars, als onderdeel van hun reserves. Goud maakt een relatief klein deel uit van de reserves.

De aangekochte 36 ton goud van Irak is goed voor $1,5 miljard. De totale reserves van Irak zijn $80 miljard. Het energierijke Rusland heeft ongeveer $440 miljard aan reserves. Rusland had voordat de spanning rondom de Krim opliepen voor zo’n $180 miljard aan Amerikaanse Staatsobligaties. Als meer energierijke landen besluiten om een hoger percentage van de reserves in goud om te zetten dan kan dit leiden tot hogere goudprijzen.

Update 26 maart 2014
Vandaag is bekend geworden dat Rusland 7,2 ton goud aan haar reserves heeft toegevoegd in februari. De totale goudvoorraad van Rusland komt uit op 1042 ton.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken