AFM Vergunning
Goudprijs: 52,57 per gram -0.72%
Zilverprijs: 704,29 per kilo -0.0448%

Inflatie stijgt sneller dan meeste beleggers denken

26 januari 2017 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

Inflatie is misschien wel de belangrijkste reden dan beleggers goud kopen. De geldontwaarding tast vermogen aan, zeker op de lange termijn. Een woonhuis koste 100 jaar geleden niet meer dan €750. In 2016 lag de gemiddelde verkoopprijs rond de €235.000. Het overgrote deel van deze prijsstijging is toe te schrijven aan inflatie. In de laatste 100 jaar is er slecht in 12 jaren sprake geweest van deflatie (dalende prijzen).

Jim Rickards

Jim Rickards gaf in september van 2014 aan dat beleggers in goud en zilver geduldig moeten zijn. De goudprijs was toen in een jaar tijd met $140 en in 2 jaar tijd met bijna $600 gedaald. In dezelfde tijd was het aantal Amerikaanse dollars extreem gegroeid. Rickards, bekend van The New York Times bestseller Currency Wars, werkte 35 jaar op Wall Street en houdt zich de laatste jaren bezig met het schrijven economische bestsellers en het geven van marktcommentaren op economisch en vooral monetair vlak.

Volgens Rickards treden de inflatoire krachten vaak later op dan het moment dat de geldhoeveelheid groeit. Dit was het geval in de late jaren zestig en begin 70. De FED liet de geldhoeveelheid toenemen om het beleid van Lyndon Johnson te betalen in 1965. Het eerste teken van inflatie was te zien in 1967 toen de inflatie steeg met 3,1% om vervolgens op te lopen naar 5,5% in 1969. Maar dat was pas het begin. De inflatie steeg verder tot 11% in 1974, 11,3% in 1979, 13,5% in 1980 en 10,3% in 1981. In die laatste 3 jaar was er 35% cumulatieve inflatie. Gedurende deze periode steeg de goudprijs van $35 naar meer dan $800 per toy ounce wat neer komt op een stijging van 2300%! Jim Rickards geeft aandat dit proces zo’n 15 jaar in beslag nam.

De laatste jaren was de inflatie laag en waren centrale bankiers vooral actief met het voorkomen van deflatie. Zowel de FED, de Bank of Japan als de ECB hebben enorme hoeveelheden geld gecreëerd. Wanneer de omloopsnelheid van het geld vervolgens gaat stijgen wordt de kans op hevige inflatie stukken groter. Sinds juli van 2016 is er een keerpunt en tonen de cijfers aan dat de inflatie weer oploopt.

Grafiek inflatie sinds 2009

Inflatie 2009 - 2016

Bron: CBS

In bovenstaande grafiek geeft de blauwe lijn de inflatie aan binnen de Europese Unie en de groene lijn de inflatie in Nederland. De grafiek loopt tot en met december 2016. In Europa is de inflatie sinds mei 2016 weer aan het oplopen. In Nederland is de opwaartse beweging in juli gestart. Ondertussen heeft de ECB sinds begin 2015 $1303 miljard aan obligaties opgekocht en loopt het programma in ieder geval tot het einde van 2017 door. Momenteel koopt de ECB maandelijks voor €80 miljard aan obligaties op. Vanaf april zakt het bedrag naar €60 miljard per maand.

De ECB heeft als doelstelling een inflatie van rond de 2% per jaar. Het cijfer in de eurozone is in december bijna verdubbeld ten opzichte van november. De uitkomst was 1,1%. In Duitsland liep de geldontwaardering op naar 1,7% afgelopen maand. De daling van de olieprijs de laatste jaren heeft de prijsstijgingen onder druk gehouden laag gehouden. Maar dit effect is inmiddels verdwenen nu de olieprijs sinds ruim een jaar alweer 60% hoger staat.

Blackrock denkt dat inflatie sneller komt dan beleggers verwachten

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, Blackrock, gaf deze week aan dat de inflatie sneller zal oplopen dan beleggers denken volgens een artikel op Kitco. Russ Koesterich, portfolio manager binnen Blackrock, maakte de vergelijking met de spreekwoordelijke kikker die de stijging van de temperatuur van het water niet door heeft totdat het te laat is. Volgens Koesterich zal goud in een dergelijke situatie zijn waarde tonen als solide onderdeel van een beleggingsportefeuille.

Wanneer de inflatieverwachting sneller stijgt dan de rente dan verdient goud een positie in elke beleggingsportefeuille aldus de portfolio manager van Blackrock. Volgens Koesterich zijn er naast goud meer assets die zullen profiteren van stijgende inflatie. Zo verwacht hij dat de zogenaamde TIPS, Treasury Inflation Protected Securities en financiele waarden. De inflatie in de VS kwam in december uit op 0,3% en steeg op jaarbasis naar 2,1%. Dit is de eerste keer sinds 2014 dat het inflatiecijfer boven de doelstelling van de FED uitkomt. Dit is volgens Koesterich het teken dat de inflatie stijgende is. De woonlasten stijgen het hardste in 10 jaar tijd in de VS. Aangezien deze kosten 40% uitmaken van de kerninflatie is dit een “key number”.

Open een account bij Doijer & Kalff en koop fysiek goud voor slechts 0,7% boven de spotprijs. Alle posities worden apart op naam opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen van Nederland.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken