Open voor orders

Inflatie stijgt naar 2,7% in september

Gepubliceerd op 10 okt 2021
door Reinoud Bogert

De inflatie stijgt verder en staat nu boven de doelstelling van 2%. Het CBS maakte deze week de laatste cijfers bekend. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in Nederland met 2,7% gestegen.

De inflatie in de eurozone kwam uit op 3,4% terwijl deze in augustus nog op 3% stond. Het inflatiecijfer van september staat op het hoogste niveau sinds 2008!

De ECB heeft de laatste jaren enorme hoeveelheden geld geprint en het effect hiervan lijkt nu verder te versnellen. De inflatie loopt momenteel hard op.

De meest gehoorde reden dat accounthouders edelmetaal kopen bij Doijer & Kalff is ter bescherming tegen inflatie. De geldontwaarding is een zorg van veel mensen.

Hieronder een grafiek van het inflatiecijfer in Nederland:

Inflatie stijgt

Inflatie hoger door met name huisvesting en energie

Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn met name de prijzen van huisvesting, water, energie en vervoer duurder geworden. De prijs van onderwijs nam sterk af en had een drukkend effect op de inflatie. Dit heeft te maken met een tijdelijke regeling.

Bij een opleiding in het studiejaar 2021-2022 aan vavo, mbo, hbo of universiteit krijgen studenten 50 procent korting op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Deze korting is een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis.

In het inflatiecijfer is de stijging van de huizenprijzen niet meegnomen. Het CBS neemt dit cijfer niet mee maar gaat uit van de ontwikkeling van woninghuren.

Goudprijs stijgt harder wanneer de inflatie boven de 3% staat

Volgens een studie van de World Gold Council stijgt de prijs van goud harder wanneer de inflatie boven de 3% staat. De WGC is daarbij uitgegaan van data vanaf 1971.

De goudprijs kende een stijging van 15% gemiddeld per jaar wanneer de inflatie boven de 3% stond en 6% gemiddeld per jaar wanneer de inflatie onder de 3% noteerde.

Wanneer het inflatiecijfer uit de eurozone boven de 3% blijft dan zou dat goed nieuws voor goud zijn. Het laatste jaar is de goudprijs, gerekend in euro’s, met bijna 6,5% gedaald. In de laatste 6 maanden steeg de goudprijs met bijna 4%.

Hieronder de prestaties van de goudprijs:

Bron: Goldprice

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Koop fysiek goud dat onder uw naam wordt opgeslagen in de kluis.

U hoeft niet met edelmetaal over straat en u kunt met een gerust hart op vakantie. Daarnaast hebt u zekerheid bij verkoop. U ontvangt bij verkoop 99% van de goudprijs.

Ook kunt u zeer gemakkelijk en snel een deel van uw goudpositie verkopen. Wij storten de opbrengst van de verkoop op uw bankrekeningnummer.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice