Open voor orders

Inflatie Nederland stijgt naar 5,6% in november

Gepubliceerd op 30 nov 2021
door Corné van Drogenbroek

De inflatie in Nederland is in november opgelopen naar 5,6%. Dit cijfer is gebaseerd op de voorlopige cijfers van Eurostat. Het inflatiecijfer zou daarmee uitkomen op het hoogste niveau in de laatste 24 jaar.

De laatste maanden liep de inflatie al flink op. In september lag de inflatie nog onder de 3% en in oktober kwam het cijfer uit op 3,4%.

Het voorlopige inflatiecijfer in de eurozone voor november komt uit op 4,9%. Het cijfer van oktober was 4,1%. Nederland staat in Europa hoog op de lijst van landen met de hoogste inflatie.

Alleen in de Baltische staten, Luxemburg, België en Duitsland valt de inflatie deze maand hoger uit. Steeds meer marktverkenners plaatsen vraagtekens bij de tijdelijkheid van de hoge inflatie.

Het inflatiecijfer steeg in Nederland met name door hogere prijzen van elektriciteit, gas en brandstoffen.

Hoge inflatie in combinatie met lage rente verzwakt de koopkracht

Wanneer de reële rente (rente min inflatie) negatief is dan verliest een munt zijn koopkracht. Met een inflatie van 5,6% en een rente die nul is komt het verlies aan koopkracht ook uit op 5.6% op jaarbasis.

Mocht dit niveau het nieuwe gemiddelde zijn van de inflatie in de komende jaren dan betekent het dat spaargeld in 12 jaar tijd zal halveren.

Een belegging in goud heeft de laatste 20 jaar met 9% gemiddeld per jaar gerendeerd. Hoe hoger de inflatie hoe beter de goudprijs presteert.

Update 7-12-2021: Het definitieve cijfers is vandaag bekend geworden. De inflatie is op 5,2% uitgekomen. Het is het hoogste cijfer is 40 jaar tijd. Nederland kent hoogste inflatie in bijna 40 jaar.

Goud kopen met account van Doijer & Kalff

Met het account van Doijer & Kalff koopt u zeer gemakkelijk en veilig fysiek goud. goud kopen kan al vanaf 10 gram. Tien gram heeft ongeveer een waarde van €500.

Het goud wordt op naam opgeslagen. Veel klanten kopen maandelijks goud om zo een stuk vermogen op te bouwen. De opslagkosten zijn vanaf €60 per jaar. Hiervoor kunt u voor €10.000 aan goud opslaan.

Koopt u meer, bijvoorbeeld voor €20.000 , dan betaalt u €120 per jaar (ofwel 0,6% per jaar). U kunt dan met een gerust hart op vakantie en u hoeft niet met edelmetaal over straat. Dat risico is volledig uitgesloten.

Lees meer over beleggen in goud.

Corné van Drogenbroek

Partner

Corné is sinds 2010 verbonden aan Doijer & Kalff. Hij heeft een groot netwerk in de wereld van edelmetaal. Corné is met name betrokken bij de strategische kant van Doijer & Kalff.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice