Inflatie december 2021 naar 6,4%

Gepubliceerd op 08 jan 2022
door Reinoud Bogert

De inflatie is in december 2021 is opgelopen naar 6,4%. Het cijfer is gebaseerd op de voorlopige cijfers van het CBS. Op dinsdag 11 januari 2022 wordt het definitieve cijfer bekend gemaakt.

In de november kwam de inflatie al boven de 5% uit. Inmiddels is de geldontwaarding serieuze vormen aan het aannemen. Om dezelfde koopkracht te behouden zou de spaarrente boven de 6,4% moeten staan.

Maar de rente op een spaarrekening ligt rond de 0%. Hierdoor verliest vermogen momenteel ruim 6% per jaar. Mocht de inflatie van tijdelijke aard zijn dan is dat goed nieuws. Maar de twijfels over dit tijdelijke effect nemen met de dag toe.

Inflatie eurozone naar 5%

De inflatie in de eurozone kwam in december uit op 5%. Dat is het hoogste punt sinds de meting van inflatie binnen de eurozone, die in 1997 is gestart.

In november kwam het Europese inflatiecijfer nog uit op 4,9%. Geen grote stijging maar op maandbasis wel zeer indicatief. Na jaren van enorme geldcreatie door de ECB is de inflatie sinds een aantal maanden sterk aan het stijgen.

 

Bron: Eurostat

Steeds meer spaarders en beleggers zoeken naar manier om de inflatie op te vangen. Vastgoed is niet zeer toegankelijk en aandelen staan net als vastgoed hoog gewaardeerd.

Beleggen in goud wint momenteel aan populariteit. Goud is relatief stabiel en zeer toegankelijk. Een aankoop is al mogelijk vanaf ongeveer €500.

De goudprijs biedt al duizenden jaren een goede bescherming tegen inflatie. Iets wat we in Nederland uit het oog zijn verloren. De gulden was altijd een relatief sterke munt maar met de komst van de euro is dat veranderd.

Beleggen in goud als oplossing voor inflatie

Beleggen in goud kan door het kopen van goud of door het kopen van aandelen van goudmijnen. De aandelenkoers van goudmijnen is volatieler dan de goudprijs.

Daarnaast ben je als belegger onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het management, de invloed van lokale overheden, milieu-eisen, de concentratie van goud in de grond etc.

Wanneer de goudprijs stijgt dan stijgen de koersen van goudmijnen meestal harder. Bij een daling van de goudprijs daalt de waarde van een goudmijnen ook harder dan de prijs van goud.

Het fysieke product goud is eenvoudiger om in te schatten. Als de winning van goud steeds lastiger is en en de vraag naar goud stabiel is, dan is dat een sterk fundament onder de goudprijs.

Je kunt goud kopen door in een keer de gehele aankoop te doen of juist de positie geleidelijk te kopen waardoor je de inkoop spreidt over meerdere momenten.

Bij Doijer & Kalff is de premie op een aankoop procentueel gelijk. Het is dus niet goedkoper om in een keer de gehele aankoop te doen. Daarom kopen veel klanten periodiek goud om zo hun positie op te bouwen.

Update: op 11 januari 2022 werd het definitieve inflatiecijfer door het CBS bekend gemaakt. In december was er sprake van 5,6% inflatie op jaarbasis. Lees meer over investeren in goud.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice