Goud: 34,90 0.03%
Zilver: 430,95 0%

Grootste Goud ETF groeide 179 ton in 2016

10 januari 2017 in Goud

Grootste goud ETF heeft een flinke instroom van nieuw kapitaal gezien in 2016. De SPDR Gold Shares is populair onder institutionele beleggers. In december van 2015 daalde de participaties in de goud ETF naar het laagste punt in 7 jaar tijd. De SPDR Gold Shares bestaat sinds november 2004 maar is in eerste instantie gestart onder de naam streetTRACKS Gold Shares.

Het aantal participaties in de goud ETF is een aardige graadmeter van het sentiment in de goudmarkt. Sinds eind 2015 lag er in totaal 643 ton goud opgeslagen voor beleggers. In 2016 stegen de totale beleggingen tot en met juli. Het hoogste punt op maandbasis van 982 ton werd begin juli 2016, vlak na de Brexit, bereikt. De goudprijs noteerde toen op het hoogste punt in 2016 met een koersniveau van $1366 per troy ounce.

Grootste Goud ETF

Tot en met oktober bleven de beleggingen redelijk op pijl. In de maanden november en december daalde het beheerd vermogen in tonnen aanzienlijk. In de maand november verkochten beleggers zo’n 57 ton goud ofwel 6% van de totale posities. Na de winst van Trump steeg de instroom enkele dagen maar uiteindelijk dumpten beleggers goud in de weken erna. De goudprijs daalde in november van $1276 naar $1173, iets harder dan 8%.

In december, de maand dat de FED de renteverhoging officieel bekend maakte, verkochten beleggers zelfs 63 ton goud. De daling was goed voor 7% van de totale posities. De goudprijs daalde na de renteverhoging naar $1121 per troy ounce. In de 2 weken erna kon de goudprijs redelijk herstellen en sloot op $1151, een maandelijks verlies van 1,8%. De correlatie tussen de beweging in de goudprijs en de participaties in de grootste goud ETF is sterk aanwezig. In onderstaande grafiek is dit goed te zien.

GLD versus goudprijs

Grootste Goud ETF ziet daling begin 2017

De daling die sinds begin november 2016 is gestart, heeft zich in de eerste 7 handelsdagen voortgezet. In totaal is er nu 17 ton verkocht. Opmerkelijk is dat het kleinere broertje van de SPDR Gold Shares, de iShares Gold Trust, juist een instroom heeft gezien in dezelfde periode. Deze kleinere goud ETF is populair onder kleinere beleggers en analisten in de retail die over het algemeen een langere beleggingshorizon hebben. De iShares Gold Trust zag in oktober tot en met begin november tevens een daling. Maar na de verkiezingen in de VS kochten beleggers weer flink goud in via deze ETF.

In een recent onderzoek onder analisten en handelaren door Bloomberg, blijkt dat uit de 26 verwachtingen over de goudprijs de gemiddelde verwachting uitkomt op een goudprijs van $1300 per troy ounce eind 2017. Bloomberg verwacht dat het grote geld, dat normaal via de SPDR Gold Shares in goud belegd, posities in goud heeft verkocht ten gunste van de aandelenmarkt.

Sinds de overwinning van Trump is de Dow Jones 8,8% gestegen. Onder de gepolste groep analisten en handelaren door Bloomberg blijkt dat twee derde verwacht dat de komst van Trump het risico op protectionisme sterk heeft verhoogd waardoor de groei in de wereldhandel onder druk kan komen. Volgens het merendeel van de groep is dat een logische verklaring voor de instroom van nieuw kapitaal in de iShares Gold Trust. Trump zal morgen een persconferentie houden waardoor de markten wel eens flink in beweging kunnen komen.

De grootste zilver ETF heeft een veel minder harde uitstroom gezien vanaf het moment van de verkiezingen in de VS. Waar de grootste goud ETF een daling van zo’n 13% zag verkochten beleggers in zilver zo’n 5% van hun posities via de zilver ETF. De goudprijs is ondertussen in 2017 2,7% gestegen en de zilverprijs staat momenteel ruim 5% hoger.

Open een account bij Doijer & Kalff en koop goud voor 0,7% boven spotprijs. Opslag op naam in de best beveiligde kluizen van Nederland.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.


Inschrijven voor de nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in voor het laatste nieuws over Goud en Zilver.