Open voor orders

Goudupdate: zilver +9% en goud +6% in 2022

Gepubliceerd op 30 dec 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Edelmetalen hebben in 2022 een mooi rendement geboekt. Aandelen, euro’s en crypto zijn de grote verliezers. Bij Doijer & Kalff hebben we dit jaar veel nieuwe klanten mogen verwelkomen. Het animo voor edelmetaal is hoog want goud en zilver hebben hun taak als veilige haven vervuld.

Een belegging in fysiek zilver heeft in 2022 een rendement van 9,1% geboekt. Fysiek goud steeg 5,7%, gemeten in euro’s. Daarmee is de kerninflatie door beide edelmetalen meer dan gecompenseerd. Beleggers in aandelen waren een stuk slechter uit dit jaar. De AEX verloor 13,2%. De euro heeft ten opzichte van de Amerikaanse dollar 5,7%% verloren. Beleggers in Bitcoin hebben een rampjaar achter de rug. De koers van Bitcoin daalde meer dan 64%.

Ondanks dat de FED en de ECB de rente nog nooit zo snel hebben verhoogd, wisten edelmetalen in waarde te winnen. Een hogere rente in combinatie met een sterke Amerikaanse dollar is normaliter geen goed nieuws voor goud en zilver. Maar de hoge inflatie speelde in hun voordeel. De geldontwaarding heeft veel spaarders en beleggers richting goud en zilver bewogen.

Een niet alleen particulieren en ondernemers kochten goud. Centrale banken hebben in 2022 enorme hoeveelheden goud gekocht. De aankopen lagen op het hoogste niveau in 55 jaar tijd.

Centrale banken kopen goud

De WGC, World Gold Council, rapporteerde afgelopen maand dat centrale banken in de eerste 3 kwartalen van 2022 al 673 ton hebben gekocht. In het derde kwartaal werd er alleen al 400 ton goud opgekocht. Met name de centrale banken van opkomende economieën zijn actief.

De centrale bank van Turkije is de grootste koper van goud. In 11 maanden tijd heeft Turkije 123 ton goud gekocht. De goudreserves staan nu op 517 ton. Turkije heeft nu 29% van de totale reserves in goud zitten. De Turkse Lira is in 2022 hard gedaald en door de goudreserves op te krikken verwacht Turkije de waarde van de munt te kunnen stutten.

Egypte en Uzbekistan zijn na Turkije de grootste koper van goud, gevolgd door Irak, India en Qatar. Rusland rapporteerde de laatste jaren elke maand hun goudaankopen maar sinds de inval in Oekraïne is de centrale bank van Rusland gestopt met deze rapportage.

Volgens analisten is het goed mogelijk dat Rusland een van de grootste kopers van goud is dit jaar. De president van de centrale bank van Rusland, Elvira Nabiullina, gaf deze maand aan dat er geen specifieke taak is om extra goud aan te kopen. Maar Rusland heeft waarschijnlijk tal van redenen om deze vraag niet te beantwoorden. Rusland had in 2019 zo’n 20% van de reserves in goud zitten.

China heeft deze maand laten weten dat er in november 32 ton goud is gekocht door de PBOC. Deze aankoop is de eerst gerapporteerde aankoop sinds 2019. In de goudmarkt wordt gespeculeerd dat China veel meer goud heeft gekocht dan de aangegeven 32 ton. Daarnaast zouden de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid Afrika) mogelijk een goudstandaard willen invoeren in 2023.

Volgens de data van de World Gold Council zijn de totale goudreserves wereldwijd weer op het niveau van 1974. Op 15 augustus 1971 werd de goudstandaard afgeschaft. Een groot aantal centrale banken heeft vanaf dat moment goud verkocht in de markt. Vlak voor de financiële crisis in 2010 bereikte de totale wereldwijde goudreserves een dieptepunt. Hierna zijn de reserves in relatief korte tijd hard gestegen.

Goudreserves centrale banken sinds 1974, data tot en met oktober 2022

Bron: WGC

Gemiddeld kopen centrale banken zo’n 12% van de jaarlijkse goudproductie op. In de eerste 3 kwartalen van 2022 staat dit percentage al op bijna 15%. Wordt vervolgd!

Goud speelt nog steeds een belangrijke monetaire rol. En deze rol is de laatste jaren aan het versterken. Het jaar 2023 kan weer een mooi jaar worden voor edelmetalen.

Wij wensen u een gezond en succesvol 2023!!

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice