Goudupdate: waarde euro daalt verder

Gepubliceerd op 07 mei 2022
door Reinoud Bogert

De euro heeft dit jaar al ruim 7% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De wisselkoers van 1,05 is een belangrijk steunniveau.

Deze week daalde de koers even onder de 1,05 wat het laagste punt sinds 2002 is. De FED is in maart van dit jaar gestart met een geplande serie van renteverhogingen. Afgelopen woensdag was de tweede renteverhoging van 50 basispunten een feit.

De Europese Centrale Bank loopt achter op het schema van de FED. Mede hierdoor daalt de euro ten opzichte van de dollar.

Europa kampt net als Amerika met hoge inflatie van rond de 8% op jaarbasis. Italië is de zwakste broeder in de Eurozone. Het land heeft een staatsschuld van ruim tien keer van die van Griekenland indertijd.

De 10-jaars rente is in Italië is in een jaar tijd met factor 5 gestegen. Inmiddels staat de 10-jaars rente op 3,14%. Daarmee wordt de financiering van de staatsschuld duurder wat impact zal hebben op de economie van Italië.

De ECB zal de komende maanden het opkoopprogramma volledig stoppen. Hierdoor zal de druk op de Italiaanse rente verder toenemen.

Deze week verhoogde de Bank of England tevens de rente. De rente in Engeland staat momenteel net als in Amerika op 1%.

Goud noteert ruim 11% hoger in 2022

Ondanks de renteverhoging deze week bleef de goudprijs stabiel. Goud is dit jaar met 11,1% gestegen. De zilverprijs daalde   €13 per kilogram maar noteert wel 3,5% hoger dit jaar.

Op de aandelenmarkt was het zeer onrustig. Ook de waarde van cryptomunten daalde hard. De snelle stijging van de rente heeft een negatief effect op de markten.

De AEX staat dit jaar al 14% lager. Bitcoin spant de kroon met een verlies van 21%. De index van producerende goudmijnen noteert in 2022 10% hoger.

Goud blijft, ondanks de renteverhogingen en sterke Amerikaanse dollar, zeer stabiel. Precies de reden waarom beleggers goud kopen.

Aanstaande dinsdag wordt het inflatiecijfer van Nederland over april bekend gemaakt. Woensdag volgt het inflatiecijfer van Duitsland en Amerika. Frankrijk brengt vrijdag het laatste inflatiecijfer naar buiten.

Hoger dan verwachte inflatie zal de angst voor meer renteverhogingen versterken…

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice