Open voor orders

Goudupdate: renteverhoging ECB aanstaande

Gepubliceerd op 22 okt 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Aanstaande donderdag, 27 oktober 2022, zal de ECB de derde renteverhoging van dit jaar doorvoeren. Door de rente te verhogen tracht de ECB de inflatie te temperen. Inmiddels is de inflatie in Europa opgelopen naar 10%.

De ECB heeft dit jaar de rente in juli met 50 basispunten en in september met 75 basispunten verhoogd. De renteverhoging van juli was de eerste sinds 2011 en de renteverhoging van september was de grootste sinds de invoering van de euro.

Tot op heden hebben de renteverhogingen nog geen grip gehad op de inflatie en er lijkt dan ook veel meer voor nodig te zijn. De verwachting is dat de ECB komende week de rente weer met 75 basispunten zal verhogen. Daarmee zou de rente 2% hoger staan dan in juni. In december volgt er dan nog een mogelijke verhoging van 50 of 75 punten.

Daarmee is het tijdperk van “gratis geld” voorbij. Dit is al enigszins zichtbaar in de woningmarkt. De huizenprijzen daalden 5,8% in het derde kwartaal. De daling was op kwartaalbasis de grootste die de NVM ooit heeft gemeten. Niet volledig onverwacht natuurlijk. De prijzen zijn de laatste jaren ook extreem hard gestegen dankzij deze lage rente.

Renteverhoging FED volgt een week later

De centrale bank van Amerika (de FED) zal naar verwachting op woensdag 2 november 2022 de rente met 75 basispunten verhogen. De FED heeft in 2022 de rente al 5 keer verhoogd en de laatste 3 keer is de rente met 75 basispunten verhoogd. Dit jaar volgen er nog 2 verhogingen waarmee het totaal op 7 renteverhoging zou uitkomen.

Een renteverhoging leidt op korte termijn tot een stijging van de valuta van dat land. De FED heeft de rente veel sneller verhoogd dan de ECB en dit is terug te zien in de wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de euro. De euro heeft in 2022 ruim 13% verloren ten opzichte van de dollar.

Hieronder zit u de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar in een jaar tijd:

Bron: investing.com

De ECB wordt gedwongen om “mee te gaan” met het beleid van de FED, als de ECB een verdere daling van de euro wil voorkomen. Het probleem voor de ECB zit hem met name in de schuldenposities van de landen in Zuid-Europa. Daar dreigt de rente te hard op te lopen en hierdoor wordt de ECB beperkt in haar mogelijkheden.

De 10-jaars rente in Italië is binnen een jaar gestegen van 1,1% naar 4,75%. In Spanje is de 10-jaars rente gestegen van 0,58% naar 3,55% en in Portugal is de rente van 0,48% naar 3,44%gestegen. Deze drie landen hebben een gezamenlijke staatsschuld van ruim 4000 miljard euro.

Ter vergelijking: de veel te hoge staatsschuld van Griekenland zorgde in 2010 voor grote problemen. Het ging toen om “slechts” 220 miljard euro. Griekenland had toen een schuldverhouding tot het BBP van rond de 150%. In Italië staat deze verhouding inmiddels ook rond de 150%. Portugal heeft een ratio van ruim 130% en Spanje noteert 120%.

Italië kan de schuld waarschijnlijk niet op eigen kracht onder controle krijgen. Tegelijkertijd is de schuld voor Europa veel te groot om op te vangen. Dit kan de waarde van de euro verder aantasten.

Goud en zilver onder druk in aanloop naar renteverhogingen

In het verleden stonden de koersen van edelmetalen in de aanloop naar een renteverhoging onder druk. En dan met name renteverhoging van de FED. Vrijdag opperde FED-functionaris Mary Daly tijdens een lezing aan de Universiteit van Californië, dat de FED het tempo van renteverhogingen zou moeten afbouwen. Ze gaf aan dat de FED de rente in recordtempo heeft verhoogd dit jaar en dat kleinere vervolg stappen wenselijk kunnen zijn.

Goud en zilver profiteerden van dit bericht. Eerder deze week daalde de goudprijs met 1,9%. Afgelopen vrijdag kwam er een herstel waardoor de goudprijs op weekbasis met een verlies van 0,7% afsloot. Zilver wist op weekbasis uiteindelijk 4,6% winst te boeken.

Beide edelmetalen zouden moeten profiteren van de hoge inflatie maar omdat de FED de rente hierdoor agressief verhoogd, leidt dit tot een sterkere dollar. Een sterkere dollar maakt goud en zilver internationaal duurder wat de vraag drukt en dit resulteert in een lagere prijs.

Edelmetalen kunnen profiteren wanneer de FED de rente minder snel gaat verhogen of zelfs weer gaat verlagen i.v.m. een (zware) recessie. Dit is een soort “sweet spot” voor beleggers in fysiek goud en fysiek zilver.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice