Open voor orders

Goudupdate: ook FED verhoogt en zilver stijgt

Gepubliceerd op 06 nov 2022
door Reinoud Bogert

De FED heeft de rente deze week met 75 basispunten verhoogd. De strijd tegen de oplopende inflatie duurt voort. Alleen dit jaar al heeft de FED de rente maar liefst 6 keer verhoogd. De totale renteverhoging van de FED komt na 9 maanden uit op 3,75%. Een dergelijke versnelling is niet eerder voorgekomen.

Dat klinkt extreem maar de inflatie is niet eerder zo hard gestegen. In die zin heeft de voorzitter van de FED, Jerome Powell, ook geen keuze gehad. Het monetaire systeem is uit evenwicht door de extreme geldcreatie sinds de financiële crisis. Dit in combinatie met de energiecrisis heeft de prijzen door het dak gejaagd.

Consumenten en ondernemers zijn alerter dan voorheen. De Amerikaanse dollar en met name de euro hebben een deel van hun geloofwaardigheid verloren. De periode van stijgende prijzen duurt inmiddels al veel langer dan centrale bankiers hadden voorzien. Mensen die hun koopkracht willen behouden hebben huiswerk te doen.

Amerikaanse economie robuuster dan Europese

De FED is eerder begonnen met renteverhogingen door te voeren dan de ECB. De FED heeft dit jaar de rente met 3,75% verhoogd en de ECB met slechts 2%. Dit terwijl de Europese inflatie in oktober uitkwam op 10,7% en in de VS op 8,2% staat.

De FED en de ECB kijken voornamelijk naar het inflatiecijfer en naar het werkeloosheidspercentage bij het wijzigen van de rente. Hoe hoger het inflatiecijfer hoe hoger de rente zal worden opgetrokken. Tegelijkertijd is een hogere werkeloosheid een beperking om de rente eindeloos te verhogen. Het werkeloosheidspercentage in Europa ligt momenteel rond de 6,6%. In Italië, financieel gezien een van de zwakste landen in Europa, bedraagt de werkeloosheid maar liefst 10%.

Afgelopen vrijdag werd het laatste banencijfer in de VS bekend. Er kwamen in oktober 261.000 banen bij waar economen 205.000 extra banen hadden verwacht. De werkeloosheid is in de VS gestegen van 3,5% in september naar 3,7% in oktober.

Inmiddels verslechteren steeds meer macrocijfers. Afgelopen week bleek dat de economie in de Eurozone in het derde kwartaal met 0,2% is gegroeid. Een kwartaal eerder lag de groei nog op een niveau van 0,8%. De hogere rente begint negatieve invloed te krijgen op de economie. Hiermee wordt de gedachte gevoed dat centrale banken het rustiger aan gaan doen in de komende maanden.

Zilverprijs stijgt 8%

De Amerikaanse dollar wist eerder deze week flink terrein te winnen. De wisselkoers tussen de euro en de dollar bereikte, na de renteverhoging van de FED, het niveau van 0,975. Vrijdag, na het banencijfer verloor de dollar weer terrein en sloot de wisselkoers tussen beide munten op 0,9958.

Goud en zilver wisten flink te profiteren. Zilver boekte een flinke winst op weekbasis. De zilverprijs steeg van €620 naar €670 per kg. Een stijging van ruim 8%. De goudprijs steeg met €1100 per kg, wat neerkomt op een stijging van 2%. Daarmee staat goud dit jaar op een winst van 4,8% en zilver op een winst van 1,8%.

Zilver bleef dit jaar achter ten opzichte van goud. Door de stijging van afgelopen week is de zilverprijs ingelopen op de goudprijs. De goud-zilver ratio noteert nu 1/80. Dit jaar heeft deze ratio zich tussen de 1/75 en de 1/95 bewogen. Historisch gezien ligt de gemiddelde ratio rond de 1/60.

Hieronder grafiek van de goud-zilver ratio in het laatste jaar:

Bron: Goldprice

Agenda

Komende week zal blijken of zilver en goud de winsten van afgelopen week kunnen vasthouden en wellicht verder kunnen stijgen!

Maandag zal Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, een speech geven. Daarbij zou Lagarde eventuele wijzigingen op monetair gebied kunnen aanstippen, wat de euro zal beïnvloeden. De ECB is nog niet gestart met monetaire verkrapping terwijl andere centrale banken hier wel mee zijn gestart. Later deze week spreken er meerdere leden van de ECB en de FED over het monetaire beleid en donderdag wordt het laatste inflatiecijfer in de VS bekendgemaakt.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice