Open voor orders

Goudupdate: inflatie VS naar 6,5%

Gepubliceerd op 14 jan 2023
door Reinoud Bogert

De inflatie in Amerika is in december uitgekomen op 6,5%. Het cijfer matcht daarmee de verwachting van analisten. In november bedroeg de inflatie nog 7,1%. De kerninflatie, het cijfer zonder de prijzen van energie en voedsel, kwam uit op 5,7% versus 6% een maand eerder. Ook dit was conform verwachting.

Deze laatste cijfers geven de FED meer ruimte om het qua renteverhogingen rustiger aan te doen. Inmiddels heeft de FED 7 renteverhogingen in de de laatste 10 maanden doorgevoerd. De totaal doorgevoerde renteverhoging bedraagt 4,25%. Deze week liet FED-functionaris James Bullard zich uit over mogelijke verdere renteverhogingen door de FED.

Bullard gaf aan dat het effect van de renteverhogingen zichtbaar is. Verder stelt Bullard dat de FED de rente tot boven de 5% zou moeten verhogen om de inflatie terug te dringen. Dit zou volgens hem op korte termijn moeten gebeuren waarbij de rente met kleinere stappen kan worden verhoogd.

Een aantal collega’s van James Bullard verkondigde deze week dezelfde boodschap. Daarmee is de kans groot dat er in februari en in maart een renteverhoging van 25 basispunten zal worden doorgevoerd. In mei zou dan eventueel een derde verhoging van 25 basispunten geëffectueerd kunnen worden. De Voorzitter van de FED, Jerome Powell, heeft zich nog niet uitgelaten over dit traject.

Amerikaanse dollar daalt

De FED heeft in december van vorig jaar de rente al minder hard verhoogd. In november werd de rente nog met 75 basispunten verhoogd. In december kwam de verhoging uit op 50 basispunten. Dit is tevens te zien in de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar.

Bron:Investing.com

De wisselkoers is sinds oktober/november aan het stijgen in het voordeel van de euro. De Amerikaanse dollar heeft in ruim 3 maanden tijd zo’n 11% verloren ten opzichte van de euro. Een zwakkere dollar is positief voor de ontwikkeling van de goudprijs.

De goudprijs is recent in Amerikaanse dollars sterk gestegen.

Goud is, gemeten in dollars, sinds november van 2022 met 17,5% gestegen. Goud in euro’s staat sindsdien zo’n 6,5% in de plus. Daarmee heeft fysiek goud beide fiat munten outperformed. De goudprijs is deze week op het niveau van $1920 per troy ounce gesloten. Zilver sloot op $24,25. Beide metalen naderen technisch belangrijke niveaus.

Het rendement van goud in euro’s staat sinds het jaar 2000 op 9,0% gemiddeld per jaar. Zilver scoort nog iets beter met een rendement van 9,4% gemiddeld per jaar. Mocht u nog geen account hebben bij Doijer & Kalff open dan hier een account.

Ons account is ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring. Wij ontzorgen u volledig. U koopt veilig fysiek goud en zilver dat onder uw naam wordt opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen in Zwitserland. U heeft volledige terugkoopgarantie tegen een vaste prijs en u hoeft zich niet druk te maken over de risico’s. Want het thuis aanhouden van edelmetaal is riskant.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice