Open voor orders

Goudupdate: inflatie VS hoger dan verwacht

Gepubliceerd op 15 okt 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Afgelopen donderdag werd in Amerika het inflatiecijfer van september bekendgemaakt. De verwachting was een inflatie  van 8,1% op jaarbasis. De inflatie bereikte in juni 9,1%, het hoogste niveau in ruim 40 jaar tijd. In juli en augustus daalde het cijfer waarmee het ergste voorbij leek te zijn. Nu bleek dat de inflatie in september is gestegen naar 8,2%.

 

Inflatie VS

Geen schokkend verschil maar de kerninflatie, de inflatie zonder de kosten van energie en voedsel, kwam uit op 6,6%. En dat is het hoogste punt sinds 1982. De vrees voor een renteverhoging van 75 basispunten in november staat daarmee weer terug op de kaart. De FED heeft de rente dit jaar 4 keer verhoogd waarvan 3 keer met 75 basispunten. Historisch gezien zijn stappen van 75 punten zeer hoog.

Maar eerst is het de beurt aan de ECB. De ECB zal op donderdag 27 oktober weer een renteverhoging bekendmaken. De laatste renteverhoging was in september. De rente werd toen verhoogd met 75 basispunten en was daarmee de grootste verhoging sinds de invoering van de euro. De inflatie in de eurozone bedraagt momenteel 10% en ligt daarmee een stuk hoger dan in Amerika.

Goud en zilver onder druk door verwachte renteverhogingen

De koersen van aandelen, obligaties, grondstoffen, goud en zilver daalden door de toegenomen kans op grote renteverhogingen. De AEX daalde naar het laagste punt sinds december 2020 en staat dit jaar op een verlies van ruim 20%. De obligatiemarkt staat inmiddels ook flink lager. Een van de veiligste ETF’s met Europese staatsobligaties staat dit jaar op een verlies van 18%.

De goudprijs daalde deze week naar het laagste punt in 3 weken tijd. Goud staat in euro’s dit jaar op een winst van ruim 5% en is daarmee een van de beste beleggingen dit jaar. Zilver verloor de volledige winst van vorige week. De zilverprijs noteert dit jaar een min van 8% in euro’s.

De aandelen van goudmijnen staan inmiddels op het laagste punt sinds de zomer van 2019. De HUI, index van producerende goudmijnen, noteert dit jaar een min van 29% gemeten in Amerikaanse dollars. De euro daalde deze week licht en staat dit jaar op een verlies van ruim 14% ten opzichte van de dollar.

In het verleden stonden de koersen van goud en zilver onder druk in de aanloop naar een renteverhoging. Nu de inflatie hardnekkig blijkt te zijn zullen centrale banken de rente nog verder moeten verhogen met alle gevolgen van dien. De schuldenposities wereldwijd staan op recordniveau. Substantieel hogere rentes maken deze schulden onhoudbaar.

Ondertussen staat 10-jaars rente in de VS op 4,02%, het hoogste punt sinds 2008. De 10-jaars rente in Italië is opgelopen naar het hoogste punt sinds begin 2013 en noteert nu 4,78%.

Hieronder de grafiek van de Italiaanse rente sinds 1991

Rente Italie 10 jaar

De ECB zal de rente in Italië en andere Zuid-Europese landen goed in de gaten houden. Wanneer rente in Zuid-Europa te hard oploopt kunnen deze landen in financiële problemen komen wat gevolgen zal hebben voor de stabiliteit van de euro.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice