Open voor orders

Goudupdate: inflatie in september naar 17%

Gepubliceerd op 02 okt 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De inflatie is in Nederland in september, op basis van de Europese rekenmethode, gestegen naar 17,1%! In augustus dachten we met 13,6% de piek wel te hebben bereikt maar niets is minder waar. De geldontwaarding begint extreme vormen aan te nemen.

De Europese rekenmethode is in het leven geroepen om de inflatie tussen de verschillende lidstaten in de Europese Unie op dezelfde manier te berekenen en te kunnen vergelijken. Nederland heeft de beste cijfers qua financiële huishouding en staat tegelijkertijd in de top 4 van Europese landen met de hoogste inflatie. De inflatie in Duitsland is in september uitgekomen op 10% tegen 7,9% in augustus.

Hieronder de grafiek van de inflatie in Duitsland sinds 1992.

Inflatie Duitsland

De inflatie in Duitsland is een stuk hoger dan voorzien maar nog steeds een stuk lager dan bij ons. De reden dat Nederland hogere inflatie heeft dan de meeste andere Europese landen heeft met name te maken met de hoge belasting op energie zoals aardgas en brandstof. We betalen de hoogste prijs voor gas in Europa. Een kuub aardgas kost is in Duitsland 53% minder.

Deze week werd tevens het inflatiecijfer van Europa bekend gemaakt. De inflatie in Europa is in september gestegen naar een nieuw record van 10%. In augustus bedroeg de inflatie nog 9,1%. De zwakke euro versnelt de inflatie in heel Europa.

Euro heeft in 2022 al bijna 14% verloren

De euro is dit jaar al met 13,7% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dollar is de sterkste valuta in 2022. De FED loopt qua monetair beleid ver voor op andere centrale banken zoals de ECB. Met name hierdoor is de Amerikaanse dollar in waarde gestegen.

In die zin zal de ECB moeten volgen met meer renteverhogingen want anders zal de inflatiedruk alleen maar toenemen. De FED is veel eerder gestart met het doorvoeren van renteverhogingen dan de ECB. Deze week gaf de ECB aan de rente in oktober mogelijk met 75 basispunten ter willen verhogen. Een laatste renteverhoging van dit jaar volgt vervolgens mogelijk in december. De FED zal waarschijnlijk in november en in december de rente verder verhogen.

Beleggers zijn met name gefocust op de zogenaamde pivot (draai) van de FED. Wanneer de FED stopt met het verhogen van de rente omdat de economie te hard wordt geraakt, dan zal dat een ook een keerpunt zijn in de financiële markten. De hogere rente raakt inmiddels ook de obligatiemarkt hard.

Beleggen in aandelen heeft dit jaar geen bescherming geboden tegen inflatie. De AEX staat inmiddels op een verlies van ruim 19%. Bitcoin staat op een verlies van 54% en de aandelen van goudmijnen bieden ook geen soelaas. De HUI noteert een min van 26% (ruim 12% in euro’s).

Beleggen in fysiek goud heeft in euro’s een winst opgeleverd van ruim 5%. Goud is daarmee de veilige haven. Zilver staat op een verlies van 5% in euro’s en is de laatste weken in prijs aan het herstellen. De goud-zilver ratio noteert 1/87.

Komende vrijdag wordt het banencijfer van september in de VS bekend gemaakt. Dit is macro-economisch gezien het belangrijkste cijfer. Het is een goede indicator voor de stand van de economie in de VS.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice