Open voor orders

Goudupdate: inflatie in maart naar 11,9%

Gepubliceerd op 01 apr 2022
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

Deze week werd het voorlopige inflatiecijfer over maart bekend. De geldontwaarding is opgelopen naar 11,9%! Een vergelijkbaar niveau werd voor het laatst gemeten in de jaren zeventig.

In Europa kwam het gemiddelde uit op 7,5%. Nederland heeft het hoogste inflatiecijfer in de Eurozone. Spanje kende een jaarlijkse inflatie van 9,8% en in België kwam de inflatie uit op 9,3%. De geldontwaarding steeg in Duitsland naar 7,3%.

Sinds augustus 2021 is de inflatie hard aan het stijgen. Het monetaire beleid is hier primair debet aan. De invasie van Rusland in Oekraïne heeft het proces versneld.

De ECB streeft naar een inflatie van rond de 2%. Nu de inflatie behoorlijk uit de hand loopt, zal de ECB moeten ingrijpen. Renteverhogingen en stoppen met het opkopen van obligaties van onder andere Italië, zijn dichterbij dan ooit.

En deze twee factoren zullen hun impact gaan hebben op de economische ontwikkelingen. Het consumentenvertrouwen staat op het laagste niveau sinds 2012 en de hypotheekrente is hard aan het stijgen.

Lang leek de extreme geldcreatie door centrale banken goed te gaan maar daar is nu abrupt een einde aan gekomen.

Hoge inflatie gunstig voor de goudprijs

In een fase van hoge inflatie stijgt goud harder in prijs dan wanneer de inflatie laag is. Dit blijkt uit onderzoek van de World Gold Council. De World Gold Council is de marktontwikkelingsorganisatie voor de goudindustrie.

Volgens een studie van de World Gold Council (WGC) stijgt de goudprijs harder wanneer de inflatie boven de 3% staat. De WGC is daarbij uitgegaan van data vanaf 1971.

De goudprijs is dit jaar in euro’s met ruim 8% gestegen. Zilver staat bijna 9% hoger. Steeds meer beleggers kopen edelmetaal met als doel behoud van vermogen.

Aandelen staan dit jaar nog steeds flink negatief. De AEX heeft in de eerste 3 maanden van 2022 ruim 8% verloren. Bitcoin herstelde zich verder deze week maar staat dit jaar nog op een verlies van 2%.

De HUI, de index van 16 producerende goudmijnen, staat in 2022 op een flinke winst van 20%. Een hogere goudprijs is gunstig voor de waardeontwikkeling van goudmijnen.

Veilig goud kopen is gemakkelijk met een account van Doijer & Kalff. Met ons account koopt u goud dat onder uw naam wordt opgeslagen. U hoeft niet met goud over straat en kunt het verkopen wanneer u wilt tegen een vooraf vastgestelde verkoopprijs.

Beveiligde en verzekerde opslag is er al vanaf €60 per jaar! Open nu een account en bescherm uw vermogen tegen inflatie.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice