Open voor orders

Goudupdate: Inflatie eurozone stijgt naar 8,9%

Gepubliceerd op 21 aug 2022
door Reinoud Bogert

Afgelopen donderdag werd het inflatiecijfer van juni in de eurozone bekend gemaakt. Prijzen zijn in juli met 8,9% gestegen versus 8,6% in juni. In juli van 2021 bedroeg de inflatie nog 2,2%. In 18 landen steeg de inflatie, in 3 landen bleef de inflatie gelijk en in 6 landen daalde de inflatie.

De ECB houdt de inflatie nauwlettend in de gaten nu de inflatie ver boven de doelstelling van 2% ligt. Op 8 september 2022 wordt de rente herzien. Naar verwachting zal de ECB een renteverhoging van 50 basispunten (0,5%) doorvoeren. Deze verwachting is al redelijk in de markt ingeprijsd.

De FED zal op 21 september 2022 de rente herzien. De markt gaat er momenteel vanuit dat de FED de rente met 50 tot 75 basispunten zal verhogen. Maar voor die tijd komt er eerst nog het banencijfer en het inflatiecijfer over augustus naar buiten. Met name op basis van deze cijfers zal de FED bepalen welke renteverhoging zal worden doorgevoerd. De markt gaat momenteel uit van een kans van 56% op een renteverhoging van 50 basispunten en een kans van 43% op 75 basispunten.

Edelmetalen onder druk door sterkere dollar

Afgelopen week werd de Amerikaanse dollar ruim 2% sterker ten opzichte van de euro. Op weekbasis een enorme stijging. Een sterkere dollar maakt edelmetaal internationaal duurder wat de vraag naar edelmetaal drukt. Het gevolg is een dalende goud- en zilverprijs. De goudprijs verloor afgelopen week ruim 0,8%. Zilver verloor zelfs 6,3% en eindigde op €610 per kg.

De Amerikaanse dollar is dit jaar de best presterende valuta ten opzichte van alle grote valuta’s. In 2022 is de dollar 11,7% gestegen ten opzichte van de euro. De FED heeft dit jaar al 4 renteverhogingen doorgevoerd waar de ECB in juli een keer de rente verhoogde. Met name hierdoor heeft de dollar waarde gewonnen. Ondanks de sterkere dollar is de goudprijs dit jaar in euro’s met 8,2% gestegen.

Komende week kunnen edelmetalen bewegelijk zijn. Vrijdag spreekt Jerome Powell in Jackson (ook wel Jackson Hole genoemd), een plaats in de Amerikaanse staat Wyoming, over de economische vooruitzichten. Powell zal zich uitlaten over de toekomstige renteverhogingen. Tot nu toe hebben de renteverhogingen van de FED geen duidelijke impact op de inflatie gehad. De inflatie in de VS is momenteel 8,5% en de rente staat op een badbreedte van 2,25 tot 2,5%. Met een verschil van zo’n 6% moet of de inflatie dalen of de rente omhoog, of een combinatie van beiden.

Zolang de economische data acceptabel blijft zal Powell de rente verder verhogen tot de inflatie onder controle is. Maar de economie lijkt al aangetast te zijn en een hogere rente zal dit verder verstreken. Het moment dat de FED op de rem trapt qua renteverhogingen kunnen edelmetalen flink profiteren.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice