Open voor orders

Goudupdate: hoop op lagere inflatie

Gepubliceerd op 25 jun 2022
door Reinoud Bogert

Deze week gaf de voorzitter van de FED, Jerome Powell, een nadere toelichting op het monetaire beleid. Powell gaf aan “onvoorwaardelijk” de inflatie te willen bestrijden. Ook als dat hogere werkeloosheid en een mogelijke recessie tot gevolg heeft.

Tegelijkertijd liet Powell weten dat hij denkt dat de Amerikaanse economie momenteel sterk genoeg is om de geplande renteverhogingen aan te kunnen.

De inflatie in Amerika is momenteel 8,6%. Dit is het hoogste niveau in 40 jaar tijd. De prijzen van de meeste grondstoffen hebben eind mei het hoogste punt in jaren bereikt.

Maar sinds het begin van deze maand zijn de prijzen van de meeste grondstoffen flink gecorrigeerd. Dit kan helpen om de inflatie naar beneden te krijgen.

De prijs van Nikkel daalde 50% vanaf de top dit jaar. Aluminium daalde met 36% en de gasprijs is inmiddels 33% gedaald vanaf het hoogste punt. Tarwe daalde 26%, koper 21% en olie staat nu 14% lager.

Tegelijkertijd zal een lagere economische groei of een mogelijke recessie meer prijsdruk geven op grondstoffen wat zal leiden tot lagere inflatie en daardoor lagere rente op korte termijn.

De 10-jaarsrente in de VS noteert momenteel op 3,13%. Medio juni van dit jaar kwam de 10-jaars rente in de VS nog uit op 3,48%. Dat was het hoogste punt sinds 2011.

De primaire oorzaak van inflatie is de excessieve geldcreatie door centrale banken sinds de financiële crisis die in 2008/2009 uitbrak. Inflatie leek in eerste instantie geen probleem te zijn maar steekt nu snel de kop op.

De markt zal uiteindelijk zijn werk doen en de invloed van centrale banken op de inflatie is relatief beperkt. Structureel hoge inflatie lijkt dan ook voor de hand liggend.

Goud doet wat het moet doen

De koersen van aandelen sloten deze week hoger. De AEX steeg deze week met ruim 3% maar staat dit jaar nog op een verlies van 17%.

De goudprijs zakte deze week licht en staat dit jaar in euro’s 8% hoger. Goud is momenteel stabiel en doet daarmee wat het moet doen. Beleggers kopen goud voornamelijk voor vermogensbehoud.

Zilver moest ook een stap terug en noteert dit jaar 2% lager. Op weekbasis daalde de zilverprijs met €20 per kg. Ook de index van de producerende goudmijnen leverde waarde in. De HUI noteert dit jaar -10%.

De komende weken zal de markt met name macro-economische cijfers in de gaten houden. Het consumentenvertrouwen in de VS is deze week op een nieuw dieptepunt uitgekomen.

In Duitsland kwam de inkoopmanagersindex voor de dienstensector uit op 52,4 versus 55 in mei. Economen hadden een stand van 54,5 verwacht. De inkoopmanagersindex daalde daarmee naar het laagste punt in 5 maanden tijd. Een stand onder de 50 betekent een krimp.

Ook in Frankrijk daalde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector naar het laagste punt in 5 maanden tijd. De index daalde van 58,3 in mei naar 54,4 in juni. Economen gingen uit van 57,7 un juni.

Economische cijfers komende week

Aanstaande dinsdag wordt het consumentenvertrouwen in Duitsland en Frankrijk bekend gemaakt. Woensdag komt het inflatiecijfer van België naar buiten en wordt in Nederland het ondernemersvertrouwen bekend gemaakt.

Donderdag volgen de werkloosheidscijfers van Duitsland en België en het consumentenvertrouwen in Frankrijk. Vrijdag wordt in Duitsland de Inkoopmanagersindex bekend gemaakt. Dit is een van de belangrijkste economische indicatoren.

De verwachting is dat de economie verder zal afkoelen de komende maanden. Tegelijkertijd gaan centrale banken de rente verder verhogen.

De grote vraag is in hoeverre centrale banken hun financiële discipline durven in te voeren. Want wanneer zij terugvallen naar “goedkoop geld” dan kunnen edelmetalen enorm profiteren.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice