Goudupdate: goudprijs stijgt terwijl rente in de VS 2,5% aantikt

Gepubliceerd op 26 mrt 2022
door Reinoud Bogert

De goudprijs is afgelopen week weer boven de €57.000 per kg gestegen. Tegelijkertijd steeg de 10-jaars rente in de VS naar 2,49%.

Een hogere rente werkt meestal nadeling op de ontwikkeling in de goudprijs tenzij de reële rente daalt. De inflatie loopt steeds verder op maar de spaarrente blijft rond het nulpunt liggen. Hierdoor staat reële rente in de VS rond de -7%.

In de VS is de de 10-jaars hypotheekrente inmiddels opgelopen naar 4%. De Pending Home Sales Index is in februari gedaald met 4,1%. Deze index is de leidende indicator voor de activiteit in de verkoop van bestaande huizen in de VS.

De stand in februari was de laagste in 2 jaar tijd. Met het aantal geplande renteverhogingen door de FED in 2022 zal de huizenmarkt in de VS verder onder druk komen te staan.

De FED loopt qua monetair beleid een paar jaar voor op de ECB. De situatie in de VS is hierdoor een goede indicator voor beleggers in Europa.

De FED, de ECB en andere centrale banken zitten met een behoorlijk probleem. Enerzijds stijgt de inflatie hard en moeten ze de rente verhogen om de inflatie af te remmen. Anderzijds dreigt de economie richting een recessie te gaan en zouden ze de economie moeten stimuleren om deze dip op te vangen.

De oorlog in Oekraïne werkt een hogere inflatie in de kaart en tegelijkertijd tast het de economische ontwikkeling aan. Daarbij staan de enorme schulden van landen, bedrijven en particulieren een substantiële hogere rente in de weg.

Goudprijs 10,8% hoger in 2022

De goudprijs wist zich afgelopen week te herstellen van de daling nadat de FED vorige week de rente met 25 basispunten verhoogde.

Goud staat in 2022 10,8% hoger. Ook de zilverprijs herstelde flink en staat dit jaar ruim 13% hoger. De AEX kon het eerdere verlies beperken maar staat nog steeds 8,8% lager in 2022.

De index van de 16 producerende goudmijnen (HUI) steeg verder en staat dit jaar 21% in de plus. De koers van Bitcoin boekte fors herstel. De koers van de meest bekende crypto munt staat in euro’s in 2022 6,4% in de min.

Société Generale gaf deze week een update over goud. De Franse bank verwacht dat de goudprijs op korte termijn zal stijgen. Vorige week kwam de ABN AMRO ook met een update voor de goudprijs. Lees de laatste updates op goudprijs verwachting.

Op woensdag wordt het laatste inflatiecijfer over maart in België bekend gemaakt. Naar verwachting is de inflatie in maart verder opgelopen. In februari was de inflatie 8,04%.

Goud kopen met een account van Doijer & Kalff

Met ons online account koopt u zeer veilig en gemakkelijk goud tegen de scherpste prijs in de markt. De goudbaren worden beveiligd en verzekerd opgeslagen onder uw naam in de kluis waarbij u de juridisch eigenaar bent.

U hoeft niet met goud over straat en kunt het veilig aankopen en verkopen. Heeft u nog geen account? Open hier dan een account en maak kennis met onze dienstverlening.

Goud is in de laatste 20 jaar met 9% gemiddeld per jaar gestegen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice