Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt €1500 per kg

Gepubliceerd op 09 apr 2022
door Reinoud Bogert

De goudprijs is afgelopen week €1500 per kg gestegen. Bij steeds meer beleggers en spaarders lijkt het gevolg van hoge inflatie binnen te komen.

Vermogen aanhouden op een spaarrekening was altijd een veilige keuze. Inmiddels is dit achterhaald en dreigen juist de spaarders veel te verliezen.

Het beleid van de ECB werkt vooral goed voor schuldenaars. Nu de Europese centrale bank de monetaire stimulering gaat afbouwen en de rente spoedig zal verhogen, stijgen de kosten van leningen.

Dit heeft met name gevolgen voor landen als Italië en Spanje. De schuldpositie is dermate hoog dat dit op korte termijn pijn kan gaan doen.

De ECB heeft in het verleden al laten zien zeer creatief te zijn wanneer de economie van dergelijke landen onder druk komt te staan.

Deze week was er een bericht op Bloomberg dat de ECB momenteel werkt aan een crisisinstrument dat kan worden ingezet wanneer de obligatierentes van zwakkere economie, zoals Italië, te hard dreigen op te lopen.

Volgende week komt de ECB met haar rentebesluit. Deze nieuwe variant van “monetaire waanzin” zal volgens Bloomberg niet bekend worden gemaakt. Het is een instrument dat kan worden ingezet als noodmaatregel.

De 10-jaars rente van Italië is de laatste 12 maanden gestegen van van 0,86% naar 2,38%. Met de huidige inflatiecijfers en een afbouwende stimulering van de ECB kan Italië snel in de problemen komen.

Het land heeft een staatsschuld dat meer dan 10 keer zo groot is als die van Griekenland indertijd. De euro heeft dit jaar  3,6% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

HUI, Zilver en Goud staan flink hoger in 2022

In de eerste 14 weken van 2022 staat de index van 16 producerende goudmijnen, de HUI, op het hoogste rendement. De HUI noteert 24% hoger dit jaar.

Een belegging in fysiek zilver is met 11,2% gestegen en de goudprijs staat dit jaar 10,3% hoger. De aandelen in de AEX zijn in 14 weken tijd met 8,8% gedaald. Bitcoin staat 9% lager in 2022.

Rendement van goud t/m Bitcoin in 2022

De ratio goud zilver noteert 79. Dat betekent dat u voor 79 oz zilver 1 oz goud kunt kopen. In de laatste 20 jaar heeft de ratio zich tussen de 35 (2011) en de 120 (2020) bewogen.

Zilver is op basis van de gemiddelde ratio ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Edelmetaal kopen met een account van Doijer & Kalff

Wanneer u edelmetaal wilt kopen in combinatie met beveiligde opslag dan kunt u een account openen bij Doijer & Kalff. Wij verkopen tegen de scherpste prijzen goud en zilver.

Opslag is er voor 0,6% per jaar voor goud en 0,8% per jaar voor zilver. Met ons online account koopt u goud vanaf 10 gram en zilver, zonder BTW, vanaf 1 kg.

Wanneer u wilt verkopen dan kunt u een verkooporder in uw account uitvoeren zonder dat u een afspraak hoeft te maken en met edelmetaal over straat hoeft te gaan. Wel zo veilig en veel scherper in prijs! Open hier een account

Dinsdag wordt het laatste inflatiecijfer over maart in de VS bekend gemaakt!

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice