Open voor orders

Goudupdate: goudprijs stijgt door spanning rondom Taiwan

Gepubliceerd op 07 aug 2022
door Reinoud Bogert

De goudprijs was zeer bewegelijk afgelopen week door spanningen rondom Taiwan en een beter dan verwacht Amerikaans banencijfer.

De spanningen in Taiwan liepen op nadat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi,  afgelopen woensdag Taiwan bezocht. Pelosi is daarmee de hoogste Amerikaanse functionaris die in de afgelopen 25 jaar een bezoek aan Taiwan heeft gebracht.

China beschouwt Taiwan als deel van haar grondgebied en stelt op basis daarvan dat Taiwan geen recht heeft om buitenlandse betrekkingen te onderhouden. Ondanks de waarschuwingen van China, bezocht Pelosi Taiwan. China stuurde als reactie oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen door en over de Straat van Taiwan voor militaire oefeningen nabij de Taiwanese kustlijn.

Taiwan reageerde vandaag door ook gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen uit te zenden naar de Straat van Taiwan. China lijkt vastberaden en Taiwan wil voet bij stuk houden. De spanningen kunnen de komende tijd verder oplopen en vergelijkbaar worden met de situatie in Oekraïne. Door oplopende geopolitieke spanningen vluchten beleggers in goud.

De goudprijs steeg donderdag naar €56.447 per kg. Vrijdag leverde goud weer wat van de winst in nadat het banencijfer in de VS bekend werd gemaakt.

Banencijfer VS beter dan verwacht

Het Amerikaanse banencijfer over juli bleek veel beter dan de gemiddelde verwachting van economen. De verwachting was een toename van 250.000 banen. Het werkelijke cijfer kwam uit op 528.000 gecreëerde banen. De werkeloosheid daalde van 3,6% naar 3,5%. De Amerikaanse dollar won een kleine procent ten opzichte van de euro.

Het beter dan verwachte banencijfer geeft de FED meer ruimte om de rente te verhogen. Aandelen stonden daardoor op vrijdag onder druk en ook de goudprijs leverde in. Uiteindelijk is de goudprijs afgelopen week in euro’s met 0,8% gestegen. In Amerikaanse dollars sloot goud op $1792 per oz.

Zilver behaalde vorige week nog een winst van 9% maar leverde deze week 1,8% in. De zilverprijs is gesloten op €626 per kg en in Amerikaanse dollars op $19,87 per oz. In 2022 staat goud op een winst van 8,2% en zilver nog op een verlies van 4,7%. De goud-zilver ratio sloot deze week op 1/90.

De index van de producerende goudmijnen noteert in 2022 een verlies van 21% gemeten in dollars en -11% in euro’s. Een belegging in goud door fysiek goud te kopen rendeert tot zover een stuk beter dan het kopen van aandelen van goudmijnen.

Komende woensdag wordt het Duitse en het Amerikaanse inflatiecijfer over de maand juli bekend gemaakt. Vrijdag volgt Frankrijk.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice