Goudupdate: goudprijs lager na renteverhoging FED

Gepubliceerd op 19 mrt 2022
door Reinoud Bogert

De FED heeft afgelopen woensdag de rente verhoogd naar de bandbreedte van 0,25% tot 0,50%. Het is de eerste renteverhoging sinds 2018.

De rente werd met 25 basispunten (0,25%) verhoogd. Daarnaast werd de verwachting uitgesproken dat de rente dit jaar nog 6 keer verhoogd zal worden.

Dat komt neer op een totale renteverhoging van bijna 2% in 2022. De inflatie is in Amerika in februari uitgekomen op 7,9%.

Momenteel staat de 10-jaars rente in de VS op 2,1%. Na zes verhogingen zou de rente rond 4% uitkomen. Dat betekent, wanneer de FED 6 renteverhoging aandurft, dat de reële rente (rente min inflatie) uitkomt op ongeveer -4%. Ofwel een koopkrachtverlies van 4% per jaar.

Een renteverhoging naar 4% zal impact hebben op de economie. Het lenen van geld was jarenlang bijna gratis. Nu de prijs van kapitaal omhoog gaat wordt het lenen van geld voor bedrijven en particulieren duurder. Tegelijkertijd stijgen de kosten voor lonen door de hoge inflatie.

Interessant om de beslissingen van de FED te volgen.

Goudprijs terug naar €55.790 per kg

De goudprijs is afgelopen week gedaald naar €55.790 per kg. De renteverhoging en de wat afnemende spanningen rondom Rusland en Oekraïne hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.

De reden om te beleggen in goud blijft overeind. Het verlies aan koopkracht is momenteel hoog en alles wijst erop dat dit op korte termijn niet zal veranderen. De reële rente in Nederland is ongeveer -6% per jaar.

Goud staat tot zover in 2022 op +8%. De zilverprijs daalde afgelopen week naar €724 per kg. Daarmee ging er €36 per kg van de prijs af. In 2022 staat een belegging in zilver op een plus van 10%.

De AEX won in waarde en sloot weer boven de 700 punten. In 2022 staat de AEX op een verlies van 9,8%. Bitcoin wist net als aandelen te herstellen maar staat dit jaar op een verlies van 12%.

De HUI, de index van 16 producerende goudmijnen, staat dit jaar op +17%. Zolang de geldcreatie doorgaat en de reële rente negatief noteert dan is dat gunstig van edelmetalen.

DE FED heeft de laatste 2 jaar extreem veel dollars gedrukt. Check hier het artikel: 80% of all US dollars in existence were printed in the last 22 months (from $4 trillion in January 2020 to $20 trillion in October 2021).

Edelmetaal kopen met een account van Doijer & Kalff

Doijer & Kalff verkoopt edelmetaal in combinatie met beveiligde opslag. Onze prijzen zijn zeer scherp. Een aankoop van 31 gram (1 troy ounce) goud kost momenteel €1745,55. Opslag is er vanaf €60 per jaar. Hiervoor kunt u voor €10.000 aan goud opslaan.

Koopt u voor €20.000 aan goud dan betaalt u €120 per jaar voor verzekerde en beveiligde opslag. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken over de risico’s van het bewaren van goud thuis.

Bij verkoop kunt u een verkooporder uitvoeren. Wij storten het geld op uw rekening en wijzigen de positie in de kluis. Zeer toegankelijk, makkelijk en veilig.

Lees hier meer over de laatste koersdoelen voor goud door analisten

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice