Open voor orders

Goudupdate: goud en zilver stijgen verder

Gepubliceerd op 14 aug 2022
door Reinoud Bogert

Afgelopen week zijn de prijzen van goud en zilver verder gestegen. De goudprijs heeft nu 4 weken op rij winst kunnen boeken. Deze week steeg de goudprijs met 0,9% en noteert nu op €56.441 per kg. In Amerikaanse dollars sloot de goudprijs net boven de $1800 per oz. Goud is dit jaar in euro’s 9,2% gestegen.

Zilver bereikte eind juli van dit jaar nog een koers van €580 per kg. Dat was het laagste punt in 3 jaar tijd. Deze week steeg de zilverprijs met 4% naar €651 per kg. In drie weken tijd staat zilver ruim 12% hoger. Dit jaar noteert zilver nog wel op een verlies van 1%.

Waar aandelen in 2022 op een verlies van 8% staan, goudmijnen 18% lager staan en de euro ruim 9% van haar waarde heeft verloren is goud de grote winnaar. De economie is aan het sputteren en de inflatie blijft fors.

Afgelopen week werd in de VS het laatste cijfer over juli bekend gemaakt. De inflatie is uitgekomen op 8,5% op jaarbasis. In juni bedroeg de inflatie nog 9,1%. Een daling waar beleggers op Wall Street blij mee waren. De aandelenkoersen profiteerden van dit “goede nieuws”.

In het begin van dit jaar waren beleggers “in schock” over de snelheid van de geldontwaarding maar inmiddels zijn ze blij met een inflatiecijfer van 8,5%. Beleggers denken dat door het meevallende cijfer de FED minder agressief de rente zal verhogen, wat positief is voor aandelen.

Inflatiecijfer Duitsland en Frankrijk

In Duitsland kwam het inflatiecijfer van juli uit op 7,5% versus 7,6% in juni. In Frankrijk bedroeg de inflatie 6,1% in juli. De maand ervoor was de inflatie 5,8%. In Europa lag de inflatie in juni op het niveau van 8,6% (8,1% in mei). Komende donderdag wordt het laatste cijfer over juli bekend gemaakt.

De grote vraag is welk effect de renteverhogingen hebben op de inflatie. In de jaren tachtig was er een soortgelijke situatie. De inflatie liep hard op met als hoogtepunt een inflatie van 10,2% in 1975. Ook de huizenprijzen waren flink gestegen. De toenmalige voorzitter van de FED, Paul Volcker, kondigde een reeks renteverhogingen aan en tegelijkertijd werd de geldhoeveelheid verkleind om de inflatie te tegen te gaan.

De rente liep hard op en de waarde van de Amerikaanse dollar steeg. Het gevolg was dat de Amerikaanse economie in een zware recessie terecht kwam. Andere centrale banken, waaronder die van Nederland, moesten volgen en verhoogden tevens de rente. De inflatie liep lange tijd harder op dan de rente, ondanks de reeks van agressieve renteverhogingen. Na 5 jaar daalde de inflatie moeizaam naar een niveau van 6%. Pas in 1983 kwam de inflatie onder de 3% terecht.

De spaarrente was in Nederland inmiddels opgelopen naar 10%. De hypotheekrente schoot indertijd ook hard omhoog en bereikte zelfs een piek van bijna 14%. De hoge hypotheekrente had een enorm negatieve impact op de huizenmarkt. Huizen waren zeer lastig te financieren door de hoge rente waardoor de huizenprijzen hard daalden en een periode nauwelijks verkoopbaar waren. De vraag is of de FED en de ECB een soortgelijk traject durven en kunnen doorlopen als Volcker in de jaren 80 deed.

Naar verwachting zal zowel de FED als de ECB in september de volgende renteverhoging doorvoeren. De rente is in Europa, sinds de laatste verhoging in juli, uitgekomen op 0%. Een rente van 0% is eigenlijk het bewijs dat de economie na de financiële crisis van 10 jaar geleden fundamenteel niet is hersteld maar met gratis geld overeind is gehouden.

De problemen van teveel schulden zijn niet opgelost en alleen maar groter geworden. Centrale bankiers zitten met een probleem dat ze waarschijnlijk niet kunnen oplossen. Daarmee is een nieuwe financiële crisis niet uitgesloten.

Veel van onze klanten hebben deze overtuiging. Zij kopen goud en zilver als bescherming tegen de geldontwaarding en het wanbeleid van centrale banken.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice