Open voor orders

Goudupdate: goud en zilver stabiel na renteverhoging FED en ECB

Gepubliceerd op 17 dec 2022
door Reinoud Bogert

De inflatie in de VS is in november gestegen met 7,1%. In oktober stegen de prijzen nog met 7,7%. De verwachting was een cijfer van 7,3%. Daarmee is de dalende trend van de Amerikaanse inflatie enigszins bevestigd.

De FED verhoogde afgelopen woensdag de rente met 50 basispunten. Dit was conform de verwachting. Powell gaf aan dat de FED de rente nog verder zal verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Daarmee doelt Powell op nog een reeks van renteverhogingen in februari, maart en mogelijk ook in mei van 2023.

De Amerikaanse economie is aan het afkoelen. Deze week bleek dat de detailhandelsverkopen in de VS tegenvielen. Tevens is de industrie en de dienstensector in december gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie is gedaald van 47,7 naar 46,2. De index van de dienstensector daalde van 46,2 naar 44,4. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp.

De FED is de rente al minder hard aan het verhogen. Tegelijkertijd wordt de balans langzaam afgebouwd. De FED heeft in de periode van 2009 tot en met april van 2022 enorme stimuleringsprogramma’s uitgevoerd waardoor de balans extreem hard is gegroeid.

Verloop van de balans van de FED van 2008 tot heden:

Bron: fed.org

In bovenstaande grafiek is de geldcreatie van de FED duidelijk zichtbaar. Quantative Tightening, monetaire verkrapping, is zichtbaar vanaf april 2022. Dit in combinatie met de renteverhogingen moet de inflatie gaan drukken.

De ECB bewandelt ongeveer hetzelfde pad als de FED. De balans van de ECB is alleen veel verder uitgebreid dan die van de FED. Deze week werd in Europa het definitieve inflatiecijfer over november bekendgemaakt. De inflatie is volgens Eurostat uitgekomen op 10,1% versus 10,6% in oktober. De inflatie is in Europa stukken hoger dan in de VS.

De ECB verhoogde de rente afgelopen donderdag, net als de FED, met 50 basispunten. Dat viel eigenlijk mee want de verwachting was 75 basispunten. Voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, gaf aan dat de ECB de rente verder zal verhogen om de strijd tegen inflatie voort te zetten. De ECB voorziet 6,3% inflatie in 2023 en pas in 2025 een inflatie van rond de 2%.

Lagarde kondigde deze week ook de start aan van kwantitatieve verkrapping. De ECB gaat een bedrag van 15 miljard euro per maand uit de markt halen. Dit doet de ECB door afgeloste leningen, die normaal opnieuw worden geïnvesteerd, te onttrekken uit de markt.

De FED en de ECB hebben de rente dit jaar fors verhoogd. Niet eerder werd de rente zo snel verhoogd. In die zin tonen Powell en Lagarde verantwoordelijkheid. Maar gezien de zwaar opgepompte balansen is dit ook bittere noodzaak. De inflatie is torenhoog door deze “money madness”. Tegelijkertijd lijkt het terugdraaien van de geldcreatie, zonder de economie hard te raken, een onmogelijk taak.

Goud en zilver outperformen aandelen in 2022

De goudprijs heeft dit jaar in euro’s een mooi rendement behaald van 5,2%. Een belegging in zilver staat er nog beter voor. Zilver is in euro’s met 7% gestegen. Daarmee outperformen beide edelmetalen een belegging in aandelen. De AEX staat dit jaar op een verlies van bijna 12%.

Ook doen fysiek goud en zilver het veel beter dan een belegging in goudmijnen. De index van de goudmijnen staat dit jaar in euro’s op een verlies van 8%. De euro heeft in 2022 zo’n 7% verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee bewijzen beide edelmetalen de rol van veilige haven in onrustige tijden.

Heeft u nog geen account? Open dan een account en bescherm uw vermogen tegen inflatie.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice