Open voor orders

Goudupdate: FED en ECB verhogen rente en goudprijs daalt door sterk banencijfer

Gepubliceerd op 04 feb 2023
Reinoud Bogert
door Reinoud Bogert

De FED heeft afgelopen woensdag de rente met 25 basispunten verhoogd. Het was de achtste verhoging op rij. De totale verhoging komt uit op 4,5%. Een dag later verhoogde ook de ECB de rente met 50 basispunten. Voor de ECB betrof het de vijfde verhoging op rij met een totale verhoging van 3%.

Zowel Jerome Powell van de FED als Christine Lagarde van de ECB gaven aan dat ze nog niet klaar zijn met renteverhogingen. Lagarde melde dat er ook in maart een verhoging van 50 basispunten zal volgen. Deze week werd ook het voorlopige inflatiecijfer van januari in de Eurozone bekend gemaakt.

Eurostat melde dat de inflatie in januari is uitgekomen op 8,5%. Economen gingen vooraf uit van 9,1% en daarmee kwam de inflatie lager uit dan verwacht. In december bedroeg de inflatie nog 9,2%. De kerninflatie bedroeg 5,2% en bleef daarmee gelijk aan de kerninflatie in de maand december. Centrale bankiers gebruiken met name de kerninflatie als indicator voor het monetaire beleid.

Zeer sterk banencijfer zet goudprijs flink lager

Afgelopen vrijdag werd in de VS het banencijfer van januari bekend gemaakt. De verwachting was dat er 187.000 banen zouden bijkomen. Het werkelijke cijfer was veel hoger en kwam uit op 517.000 extra banen. De werkeloosheid in de VS lag in januari op 3,4% terwijl analisten rekenden op 3,6%.

Het cijfer geeft Powell de ruimte om de rente verder te verhogen. Ook de Amerikaanse dollar werd sterker. De wisselkoers tussen de euro en de dollar daalde van 1,0935 naar 1,0795 in het voordeel van de Amerikaanse dollar. Procentueel komt de stijging uit op 1,2%. Een sterke dollar resulteert bijna altijd in een daling in de prijzen van edelmetalen.

De goudprijs daalde op het nieuws en dook weer onder de $1900. In euro’s daalde goud met 2%. Momenteel noteert de goudprijs €55.412 per kg. Zilver beweegt bijna altijd harder dan goud, naar boven en naar beneden. De zilverprijs verloor in euro’s met ruim 4% en noteert nu op €663 per kg.

Beleggers in edelmetaal moesten deze week flink incasseren. Goud staat in 2023 in euro’s op een winst van 1,4%. Zilver staat wel op een verlies dit jaar. De zilverprijs is in euro’s 7,6% gedaald. Er was ook goed nieuws. Volgens de laatste cijfers van het World Gold Council hebben centrale banken in 2022 een recordhoeveelheid aan goud opgekocht.

In het verleden is er slechts 1 jaar geweest (1967) waarin centrale banken meer goud kochten dan afgelopen jaar. In 2022 kochten centrale banken in totaal 1135,7 ton goud met een totale waarde van zo’n 63 miljard euro.

Bij Doijer & Kalff zien we de laatste maanden een hoge mate van interesse vanuit nieuwe klanten voor edelmetaal en bestaande klanten bouwen posities gemiddeld verder uit. De zogenaamde beleggingshorizon is gemiddeld 10 tot 20 jaar. Beide edelmetalen hebben een rendement van rond de 9% gemiddeld per jaar behaald in de laatste 20 jaar. Dalingen in prijs kunnen mooie momenten zijn op posities uit te breiden of juist voor het eerst aan te schaffen.

Reinoud Bogert

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice