Open voor orders

Goudupdate: euro naar laagste punt in 20 jaar

Gepubliceerd op 09 jul 2022
door Reinoud Bogert

De euro heeft deze week het laagste punt in 20 jaar tijd bereikt. De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar staat momenteel op 1,0187.

Daarmee heeft de euro dit jaar 10% aan waarde ingeleverd. De FED is eerder dit jaar al gestart met het verhogen van de rente. Inmiddels heeft de FED drie rentehogingen doorgevoerd. De rente is in totaal met 1,5% verhoogd.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf begin juni aan dat ze de rente per 21 juli 2022 wil gaan verhogen. De vraag is of het 25 (0,25%) of 50 (0,50%) basispunten zal worden.

De ECB zou gezien de hoge inflatie in Europa veel harder moeten ingrijpen door de rente sneller te verhogen. Het probleem is alleen dat dan de rente van Zuid Europese landen te hard omhoog schiet.

De torenhoge staatsschulden in deze landen zijn onhoudbaar. Momenteel noteert de 10-jaars rente in Italië op 3,36%. Het laatste jaar is dit rentetarief al met factor 5 gestegen.

Wanneer de ECB gematigde monetaire discipline toont ten opzichte van de FED dan kan de waarde van de euro verder dalen.

Sterker dan verwacht banencijfer VS

Afgelopen vrijdag kwam het laatste banencijfer over juni in Amerika naar buiten. Economen gingen vooraf uit van een stijging van 268.000 banen. Het werkelijke cijfer kwam uit op 372.000.

De werkeloosheid bleef stabiel op 3,6%. Het beter dan verwachte cijfer geeft de FED ruimte om de rente nog verder te verhogen.

Ondanks de sterke Amerikaanse dollar en een stijgende rente staat goud dit jaar in euro’s ruim 6% hoger. Goud biedt momenteel met name spaarders en beleggers buiten Amerika een goede bescherming tegen geldontwaarding.

In de 9 meest verhandelde valuta’s staat goud dit jaar alleen in Amerikaanse dollars lager in prijs. De goudprijs uitgedrukt in Amerikaanse dollars is dit jaar 4,6% gedaald.

Zilver daalde afgelopen week nog wat verder en staat dit jaar in euro’s 7% lager. De ratio goud/zilver noteert momenteel 1/90. De laatste jaren ligt de ratio rond een gemiddelde van 1/58. Daarmee is zilver ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Hieronder de grafiek van de goud/zilver ratio in de laatste 20 jaar

Goud/zilver ratio 20 jaar

Bron: goldprice

Komende woensdag (13 juli 2022) wordt in Amerika het inflatiecijfer over juni bekend gemaakt. Het laatste cijfer over mei kwam uit op 8,6% en was het hoogste cijfer in 40 jaar. In april kwam het inflatiecijfer nog uit op 8,3%.

Toen het inflatiecijfer van mei bekend werd daalden de koersen van aandelen hard omdat het cijfer ver de boven de verwachting lag.

Heeft u nog geen account bij Doijer & Kalff? Open dan een account en koop goud en zilver en kies daarmee voor vermogensbehoud. Open een account.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice