Open voor orders

Goudupdate: ECB verhoogt rente met 50 basispunten

Gepubliceerd op 23 jul 2022
door Reinoud Bogert

Afgelopen week heeft de ECB de rente met 50 basispunten verhoogd. Het is de eerste verhoging sinds 2011. De markt was nog in afwachting van het aantal punten dat de rente verhoogd zou worden maar de verhoging zelf was geen verassing.

De inflatie in Europa is de laatste 12 maanden hard opgelopen. Lagarde van de ECB moest dit keer wel mee bewegen met de FED, die de rente dit jaar al drie keer heeft verhoogd.

De keuze voor 50 basispunten is wel een forse verhoging voor de ECB. Een dergelijke renteverhoging werd alleen in 2001 en tussen 2008 en 2009 doorgevoerd. In die periodes crashte de aandelenbeurzen en stagneerde de economie.

De ECB gaat de rente dit jaar mogelijk nog een aantal keer verhogen. Waarschijnlijk geen 50 basispunten maar met stapjes van 25 basispunten. Daarbij zal de ECB de inflatie, macro-economische indicatoren en de rente in Zuid Europa in de gaten houden.

De inflatie staat momenteel op 8,6% in de eurozone. Qua macro-economische indicatoren kwam afgelopen week de inkoopmanagers index voor de industrie naar buiten. Deze bleek in de eurozone in juli te zijn gekrompen. De Index is gedaald van 52 naar 49,4 punten. Dit duidt op een economische krimp in het derde kwartaal van dit jaar.

In Italië werd bekend dat premier Mario Draghi vertrekt en dat er in september nieuwe verkiezingen komen. Het vertrek van de oud voorzitter van de ECB komt op een ongelukkig moment. Italië kampt met een onhoudbare staatsschuld terwijl de ECB gestart is met het verhogen van de rente.

Rente Italië loopt op

De 10-jaars rente van Italië liep deze week op naar 3,4%. Een jaar geleden werd er nog 0,5% betaald op een staatslening.

De ECB maakte deze week het programma TPI bekend. TPI staat voor Transmission Protection Instrument. Met dit instrument wil de ECB de fragmentatie tussen de verschillende landen in de eurozone voorkomen. Kortom: doel is om de rente in Italië, Spanje, Griekenland en Portugal te dempen waardoor de ECB meer renteverhogingen kan doorvoeren.

De vraag is hoe effectief TPI is. Er zullen ook voorwaarden worden gesteld aan de Zuid-Europese landen zoals het strakker inrichten van de financiën van het land. Hier ligt een belangrijk spanningsveld want de Zuid-Europese landen presteren hier zwaar onder de Europese maat.

De renteverhoging van afgelopen week gaf wat steun aan de euro nadat de munt een week eerder het diepste punt in 20 jaar tijd had bereikt. De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar noteert 1,0213.

Goudprijs daalde naar €53.000 per kg

Op het moment dat de renteverhoging officieel bekend werd gemaakt daalde de goudprijs. Goud zakte enkele minuten na de renteverhoging naar €53.000 per kg. Later op de dag herstelde de goudprijs weer. Inmiddels staat goud weer op het niveau van een week geleden, €54.364 per kg.

In het verleden is deze beweging vaker voorgekomen. Momenten rond de bekendmaking van een renteverhoging waren hier mooie instapmomenten. Zilver deed het minder sterk.

De zilverprijs verloor deze week €10 per kg. Zilver noteert momenteel €585 per kg. De ratio goud-zilver noteert op 1/92. Fysiek zilver staat net als de AEX in 2022 op een verlies van 11%.

Onze klanten kopen goud ter bescherming van hun vermogen. Op lange termijn verliest fiat geld zijn waarde en daarmee koopkracht. Zeker wanneer centrale banken enorme hoeveelheden geld hebben gecreëerd zoals in de laatste jaren. Renteverhogingen door de ECB zijn nodig omdat de ECB de periode hiervoor geld uit het niets heeft geprint.

Edelmetalen zijn in fysieke vorm gelukkig niet te printen. Met een account van Doijer & Kalff koopt u fysiek goud en zilver in combinatie met beveiligde opslag. Veilig en betrouwbaar. Open hier een account.

Komende woensdag maakt de FED om 20.00 uur een rentebeslissing. De rente in de VS staat momenteel op 1,75%. De laatste verhoging in juni was 75 basispunten.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice