Open voor orders

Goudupdate: ECB gaat monetaire beleid "normaliseren"

Gepubliceerd op 16 apr 2022
door Reinoud Bogert

Deze week maakte Christine Lagarde bekend dat de Europese Centrale Bank de monetaire stimulering voor oktober van volledig zal afbouwen.

De ECB heeft de laatste jaren enorme hoeveelheden geld geprint. De geldhoeveelheid is meer dan verdubbeld. De inflatie bleef de afgelopen jaren rond het nulpunt maar is vanaf augustus 2021 hard aan het stijgen.

De maandelijkse netto aankopen middels het Asset Purchase Programme staan voor april gepland op €40 miljard. In mei worden de aankopen verlaagd naar €30 miljard en in juni stimuleert de ECB nog voor €20 miljard.

In het derde kwartaal zal volgens Lagarde het stimuleringsprogramma volledig zijn afgebouwd. Dat betekent dat de printer van de ECB geen extra euro’s meer zal printen.

Verder gaf Lagarde aan dat de ECB na de beëindiging van de monetaire stimuleringsprogramma de rente mogelijk verhoogd kan gaan worden. De exacte timeline werd daarbij niet bekend gemaakt.

Inflatie blijft hoger dan verwacht

Lagarde gaf aan dat het bij de renteverhogingen om weken of om enige maanden kan gaan. De ECB gaat ervan uit dat de inflatie de komende maanden hoog zal blijven. Met name door hogere prijzen voor energie. Het laatste Europese inflatiecijfer kwam uit op 7,5%.

Eind van dit jaar zal, als er zich tussentijds geen substantiële verstoringen voordoen, een einde komen aan de geldcreatie  en kan er een begin worden gemaakt aan de normalisatie van de rentestanden.

Feit blijft dat de huidige monetaire maatregelen geen gezonde economie kunnen weerspiegelen. We hebben een kunstmatige lage rente in combinatie met ruime monetaire stimulering. Nu de ECB meer richting een normaal beleid gaat zal de economie worden getest.

De ECB loopt flink achter op de FED. Dit is duidelijk te zien in de wisselkoers tussen de Amerikaanse dollar en de euro. De waarde van de euro staat op het laagste punt in 5 jaar tijd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Goud is de graadmeter voor valuta

Beide valuta’s doen het slecht ten opzichte van goud. Goud is eeuwen lang de graadmeter geweest en is dit nog steeds. De dollar heeft dit jaar al ruim 8% verloren t.o.v. goud en de euro al meer dan 13%.

De index van de grootste producerende goudmijnen (de HUI) staat in 2022 al 27% hoger. Een belegging in goud is ruim 13% gestegen en zilver staat al 15% hoger dit jaar.

De aandelen in de AEX zijn dit jaar 9% gedaald en Bitcoin staat 12% lager. De euro heeft in 2022 al 4% verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Goud en zilver profiteren van de geldontwaarding. Deze ontwaarding is al jaren aan de gang en versnelt sinds afgelopen zomer. Ondanks dat de ECB “normaliseert” is fiat geld nog steeds een van de minst waardevaste assets om vermogen in aan te houden.

Goud kopen is zeer gemakkelijk met een account van Doijer & Kalff. Open een account en maak gebruik van onze expertise.

Zilver kopen kan in de vorm van zilverbaren zonder BTW te betalen. Uw edelmetaal wordt onder uw naam opgeslagen in Zwitserland. Buiten de EU en volledig verzekerd en beveiligd.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice