Goudupdate: beter dan verwacht banencijfer VS

Gepubliceerd op 05 jun 2022
door Reinoud Bogert

Elke eerste vrijdag van de maand wordt er in Amerika het banencijfer van de maand ervoor bekend gemaakt. Het banencijfer is een belangrijke indicator voor de economische ontwikkeling.

Afgelopen vrijdag werd het cijfer over de maand mei bekend. Waar analisten een groei van 328.000 banen hadden verwacht, kwam het werkelijke cijfer uit op 390.000. Een stuk beter dan verwacht.

De FED is dit jaar gestart met een serie renteverhogingen om de inflatie te beteugelen. Hierbij is het werkeloosheidscijfer een belangrijk uitgangspunt. Zolang de werkeloosheid niet te hard oploopt heeft de FED ruimte om de rente verder te verhogen.

Het werkeloosheidspercentage kwam uit op 3,6%. Analisten hadden 3,5% verwacht. Met name het aantal banen wat er bij is gekomen was een meevaller. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3%.

Op basis van deze cijfers is het aannemelijk dat de FED de geplande renteverhogingen op korte termijn zal voortzetten. De FED is afgelopen week tevens gestart met kwantitatieve verkrapping (het laten krimpen van de geldhoeveelheid).

De afgelopen jaren heeft de FED absurde hoeveelheden extra dollars gecreëerd met hoge inflatie als gevolg. Met de monetaire verkrapping en het doorvoeren van renteverhogingen hoopt de FED de inflatie weer onder controle te krijgen.

Goudprijs vlak na beter dan verwacht banencijfer

De goudprijs zakte afgelopen week net onder het niveau van €55.000 per kg. In de aanloop naar het banencijfer op vrijdag steeg goud net boven de €56.000 per kg maar sloot uiteindelijk vlak op €55.500.

De zilverprijs maakte een vergelijkbare beweging met een dieptepunt van €645 per kg afgelopen woensdag en het hoogste punt van €674 per kg op vrijdag. Uiteindelijk sloot zilver op €657.

De wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse dollar bleef vlak evenals de AEX. Goud staat in 2022 7,4% hoger en zilver is in euro’s gelijk gebleven dit jaar.

Centrale bank van Tsjechië plant goudaankoop

De huidige gouverneur van de centrale bank van Tsjechië, voerde eind 2021, samen met de centrale bank van Hongarije, de eerste renteverhoging in de EU door.

Per juli van dit jaar wordt de gouverneur Jiri Rusnok vervangen door Ales Michl. De nieuwe centrale bankier van Tsjechië heeft zich negatief uitgelaten over de doorgevoerde renteverhoging van zijn voorganger.

Renteverhogingen zouden de Tsjechische industrie schaden. Zeker in een situatie waarin er sprake is van problemen in de toeleveringsketen.

Onder Michl zal naar verwachting het monetaire beleid worden gewijzigd. Hij heeft al aangegeven de reserves van Tsjechië uit te willen breiden met meer goud en meer aandelen ter diversificatie.

De centrale bank van Tsjechië houdt momenteel 16% van de reserves aan in aandelen. Michl wil voorstellen om dit percentage op te schroeven tot een minimum van 20%.

Daarnaast wil Michl de goudreserves uitbreiden van de huidige 10,9 ton richting de 100 ton. De centrale bank van Tsjechië verkocht in 1998 56 ton goud tegen een marktprijs van rond de $300.

Als Tsjechië de verkoop niet had uitgevoerd dan waren de reserves nu ruim $86 miljoen meer waard geweest.

Inflatie Eurozone omhoog

Eurostat kwam afgelopen dinsdag met de laatste inflatiecijfers naar buiten. In april lag de inflatie in de Eurozone nog op het niveau van 7,4%. Uit het laatste cijfer blijkt dat de inflatie in mei is gestegen naar 8,1%.

De hoge inflatie blijkt hardnekkig. De FED en de ECB gaven eerder aan dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn. Maar de geldontwaarding lijkt structureler te zijn.

Goud is historisch gezien een goede hedge tegen inflatie geweest. Zo is de goudprijs in de afgelopen 50 jaar met 8% gemiddeld per jaar gestegen.

Klik hier om een account te openen en koop goud tegen het scherpste tarief in de markt.

Komende week wordt donderdag het Nederlands inflatiecijfer bekend gemaakt. Op deze dag neemt ook de ECB een rentebesluit. Naar verwachting blijft de rente gelijk maar zal de ECB zich wel duidelijk uitlaten over een verhoging in juli.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice