Goudupdate

Angst voor recessie

Gepubliceerd op 22 mei 2022
door Reinoud Bogert

De angst voor een recessie speelt de aandelenbeurs momenteel parten. De hoge inflatiecijfers en de FED die de rente flink aan het verhogen is, hebben de koersen van aandelen geen goed gedaan.

De AEX verloor afgelopen week 1,6% van haar waarde. Dit jaar staat de AEX bijna 14% lager. Afgelopen week liet Jerome Powell, voorzitter van de FED, weten vastberaden te zijn om de rente verder te verhogen.

Dat de koersen van aandelen daardoor onder druk komen te staan neemt de FED voor lief. De laatste jaren hebben de aandelenbeurzen geprofiteerd van het monetaire beleid van centrale banken.

Met een geplande serie renteverhogingen zal er een flink deel van deze winst kunnen worden ingeleverd. De markt ging eerder uit van renteverhogingen in mei en juni. Inmiddels wordt er ook een renteverhoging van 50 basispunten in juli verwacht.

Dat zou betekenen dat de rente in de VS de komende maanden met 1,5% omhoog gaat. Een dergelijke verhoging zal leiden tot een fikse verhoging van de kosten om geld te lenen wat investeringen en de huizenmarkt onder druk zet.

Zilverprijs stijgt 1,7%

Zilver steeg afgelopen week met 1,7%. Daarmee staat de zilverprijs slechts 0,6% hoger in 2022. De goudprijs steeg afgelopen week met 0,7% en staat 8,8% hoger dit jaar.

De goud zilver ratio heeft zich de laatste jaren gemiddeld rond het 1 op 59 bewogen. Dat betekent dat je met 1 ounce goud 59 ounces zilver kunt kopen. Momenteel staat de ratio op 1 op 85.

Zilver is t.o.v. deze historische data ondergewaardeerd versus goud. Beide edelmetalen komen met een geschatte verhouding van 1 op 15 uit de grond.

Bitcoin staat 35% lager

De koers van Bitcoin is dit jaar flink gedaald. Met een verlies van 35% is de waarde van de cryptomunt teruggevallen naar het niveau van juli 2021.

Deze week waarschuwde de president van de ECB, Christine Lagarde, voor cryptomunten. Volgens Lagarde beseffen beleggers niet dat ze alles kwijt kunnen raken. Daarbij doelde Lagarde op de recente daling van cryptomunten.

Lagarde vindt dat regulering in de cryptomarkt noodzakelijk is.

Beleggers en spaarders staan momenteel voor lastige keuzes. Wanneer je geen beleggingen hebt en je geld aanhoudt in euro’s, dan verlies je rond de 10% per jaar aan koopkracht.

Op de aandelenbeurs zou je tot nu toe dit jaar al 14% hebben verloren. Een belegging in goud was op basis van de laatste 5 maanden de beste keuze geweest. Goud compenseerde bijna volledig het verlies aan koopkracht in euro’s.

Goud kopen bij Doijer & Kalff

Het kopen van fysiek goud is gemakkelijk en veilig met een account van Doijer & Kalff. Met ons online account kunt u goud kopen vanaf 10 gram. Het goud wordt onder uw naam opgeslagen in een van de best beveiligde kluizen ter wereld.

Opslag is al mogelijk vanaf €60 per jaar. Verder heeft u volledige terugkoopgarantie op basis van 99% van de goudprijs.

Heeft u nog geen account? Open dan hier een account.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Open account Mijn D&K Klantenservice