010 - 254 0080
Goudprijs: 35,09 per gram -0.14%
Zilverprijs: 408,60 per kilo -0.0031%

Goudreserves van Turkije groeien 118 ton in 2017

06 november 2017 geplaatst in Goud

Goudreserves van Turkije zijn in de periode van 2011 tot en met 2015 ruim verviervoudigd. De Turkse centrale bank had eind 2015 zo’n 500 ton goud in bezit. In het jaar 2016 krompen de goudreserves van Turkije met 25%. Sinds het begin van dit jaar nemen de goudreserves weer in rap tempo toe.

Volgens een artikel op Bloomberg heeft de Turkse centrale bank dit jaar 3,8 miljoen troy ounce goud gekocht. De aankoop heeft een waarde van rond de €4,3 miljard. Daarmee staat Turkije in de top 3 van landen die het meeste goud opkopen. De nummer 1 in 2017 is Rusland. De centrale bank van Rusland koopt al 11 jaar aaneengesloten goud op.

In de eerste negen maanden van 2017 kocht de centrale bank van Rusland al 165 ton goud op. De Turkse centrale bank kocht dit jaar ruim 118 ton goud op. De centrale bank van Kazachstan is de nummer 3 op de lijst van landen die dit jaar het meeste goud opkochten. Het land kocht dit jaar rond 35 ton goud.

Goud wordt veelal gekocht als diversificatie van de reserves maar volgens een aantal analisten heef de groei in de goudreserves tevens te maken met spanningen tussen Turkije en het Westen. Een grotere goudvoorraad kan het land beschermen wanneer de relaties met het Westen verslechteren. De goudprijs gemeten in de Turkse Lira is dit jaar ruim 57% gestegen. De munt staat niet goed bekend als “store of value”.

President Erdogan

De koopwoede van de Turkse centrale bank komt tegelijkertijd met de oproep van president Erdogan om goud in plaats van dollars te gebruiken. Op deze wijze tracht Erdogan, volgens enkele analisten, de val van de Turkse Lira op te vangen. De centrale bank van Turkije gaf bij navraag door Bloomberg aan dat de aankopen te maken hebben met een strategische diversificatie van de reserves.

Volgens een analist van Metals Focus is het altijd het beleid van de Turkse centrale bank geweest om een deel van de reserves in goud te hebben. President Erdogan is altijd voorstander geweest van goud en tegen de Amerikaanse dollar. Het diversificatiebeleid van de Turkse centrale bank sluit hierop aan, aldus de analist.

Turkije staat op positie 11 in de lijst van landen met de grootste goudreserves. Het goud dat als reserveverplichting wordt aangehouden door commerciële kredietverstrekkers is hierin meegenomen. Hierdoor ligt het cijfer in feite lager. Maar ook dan staat Turkije nog steeds in de top 3 van landen die dit jaar het meeste goud op hebben gekocht. De goudreserves van Turkije bestaan momenteel uit meer dan 500 ton goud. Nederland heeft iets meer dan 600 ton goud.

Doijer & Kalff verkoopt goud vanaf 10 gram tegen 0,7% boven de spotprijs. Met een account is goud kopen zeer gemakkelijk. Uw goudbaren worden opgeslagen in uw kluisje in de kluis in Hilversum. Verkopen is tevens zeer gemakkelijk met “een druk op de knop”. De terugkoopprijs is 99% van de spotprijs.

Open hieronder een account en maak kennis met het Trade Account en het Wealth Account.

Doijer & Kalff

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.