AFM Vergunning
Goudprijs: 51,31 per gram 0.14%
Zilverprijs: 540,68 per kilo 0.0091%

Goudreserves van Polen hard omhoog

13 juli 2019 geplaatst in Goud, Zilver

Gratis Account Aanmaken

De goudreserves van Polen zijn in de laatste 12 maanden meer dan verdubbeld. De centrale bank van Polen is in juli van 2018 gestart met het kopen van goud nadat de laatste aankoop in 1998 heeft plaatsgevonden. In 2018 kocht Polen iets meer dan 25 ton goud.

Dit jaar kocht de centrale bank van Polen meer dan 100 ton op. De aankopen hebben een gezamenlijke waarde van 4 miljard gebaseerd op de huidige goudprijs. De goudvoorraad van het land komen daarmee uit op 228 ton. De grootste aankoop is in juni van dit jaar gedaan. De Poolse centrale bank kocht toen 95 ton goud goud.

Repatriering van de goudreserves van Polen

Naast de opmerkelijke toename van de reserves in goud kondigde de centrale bank van Polen tevens een plan voor repatriëring aan. Polen heeft haar goudreserves niet in eigen land opgeslagen maar in in Londen. Het plan is om de helft van het goud naar eigen land te halen. Dit komt neer op een hoeveelheid van 114 ton met een waarde van 4,6 miljard euro.

Steeds meer landen halen het goud dat ze bezitten naar eigen land. Duitsland maakte in 2012 het plan bekend om 674 ton goud terug te halen naar eigen land. De Bundesbank ging ervan uit uit dat dit proces 7 jaar in beslag zou nemen. Inmiddels is het plan voltooid.

Nederland kondigde geen plan aan en haalde onverwacht 112,5 ton terug vanuit New York terug naar het Frediksplein in Amsterdam. Deze operatie werd in 2014 uitgevoerd. Vervolgens repatrieerden Oostenrijk en Hongarije delen van de goudreserves.

Door de toename in de goudreserves van Polen is het land hard gestegen op de lijst met landen met de grootste goudreserves. Polen stond op positie 34 en is met 228 ton goud goed voor een 22ste positie. De centrale bank van Polen ziet goud als de “ultieme reserve” dat als een “anker van vertrouwen” dient.

Een andere belangrijke reden, volgens de centrale bank van Polen, is dat goud 10,5% uitmaakte van de totale reserves van het land. Gemiddeld in Europa ligt dit percentage op iets meer dan 20%. Door de recente aankopen zijn de verhoudingen dus “meer Europees”.

In 2018 kochten centrale banken 651,5 ton aan goudbaren op. Het was de grootste jaarlijkse aankoop sinds 1971, het jaar waarin de Amerikaanse dollar van goud werd ontkoppeld. De cijfers van de eerste 6 maanden van 2019 duiden op een jaar waarin centrale banken een relatief grote rol spelen in de goudmarkt.

Goud Kopen bij Doijer & Kalff

Wist u dat u met een account van Doijer & Kalff de laagste opslagkosten heeft in de markt? Verzekerd, beveiligd en apart op naam opgeslagen in Nederland.

Doijer & Kalff biedt u goudbaren aan vanaf 10 gram. Wij hebben goudbaren van 10, 50, 100, 250, 500 en 1000 gram.

Vanaf €60 per jaarGoudbaren kopen tegen de beste prijs! Open een account en profiteer van ons netwerk in de markt.

Goudbaren kopen

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Gratis Account Aanmaken