010 - 254 0080
Goudprijs: 36,47 per gram -0.03%
Zilverprijs: 428,57 per kilo -0.0002%

Goudreserves van Kazachstan in juli naar nieuw record

09 september 2018 geplaatst in Goud

De goudreserves van Kazachstan zijn in juli gegroeid naar een totaal van 326 ton. De centrale bank van Kazachstan heeft de laatste 6 jaar goud toegevoegd aan haar goudvoorraad. In maart van dit jaar groeide de goudvoorraad van Kazachstan die van de het VK voorbij.

In 2016 kocht Kazachstan 36 ton goud op. In 2017 kwamen de aankopen uit op 40 ton, 11% meer dan in 2016. Wanneer de centrale bank dit tempo in de rest van het jaar voortzet dan zou de totale aankoop in 2018 op 41 ton uitkomen. In de eerste 7 maanden van dit jaar heeft Kazachstan 24 ton goud gekocht. De aankoop vertegenwoordigd een waarde van zo’n €800 miljoen.

De goudvoorraad van Kazachstan bestond ruim twee jaar geleden nog uit 198 ton. In juni voegde Kazachstan net geen 3 ton toe aan de goudreserves.

Goudreserves van Kazachstan in juli groter dan die van Saoedie Arabie

In juli kocht de centrale bank van Kazachstan 5 ton goud op. De jaarlijkse goudmijnproductie van Kazachstan levert ongeveer 70 ton op. De centrale bank koop elk jaar meer dan de helft op. Kazachstan staat inmiddels op de 14e plaats van landen met de grootste goudreserves.

Kazachstan is in juli Saoedi Arabië voorbij gegaan. Na de laatste aankoop bestaat 41% van de reserves van Kazachstan uit goud. Ter vergelijking: Amerika heeft 74% van haar reserves in goud zitten. Duitsland, Frankrijk en Italië hebben 71% van hun reserves in goud. Nederland komt uit op ongeveer 60%.

Landen als Rusland en China hebben momenteel minder dan 20% van hun reserves in goud belegd. Niet voor niets dat dit de grootste kopers van goud zijn de laatste jaren. Portugal staat met 382 ton op nummer 13 op de lijst van landen met de grootste goudreserves.

Met een verschil van 56 ton zal, wanneer het huidige aankooptempo gelijk blijft, het anderhalf jaar duren voordat de goudvoorraad van Kazachstan groter is dan die van Portugal.

Goudreserves van Kazachstan in juli

In bovenstaand diagram staan de nummers 8 tot en met 14 van landen met de grootste goudreserves. In de top 14 staan tevens de landen die een extreem grote staatsschuld bezitten. Italië en Portugal zijn binnen de Eurozone de landen met een relatief grote schuld ten opzichte van het BBP. Italië is in absolute zin een tikkende tijdbom met een schuld die 10 keer zo hoog is die van Griekenland.

Goud noteerde een jaar geleden op €36.090 per kg. Momenteel staat de goudkoers 7,7% lager op €33.300 per kg.

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff. U koopt goud al vanaf 10 gram en zilver vanaf 1 kilogram. Check onze verkoopprijzen op goud kopen en in de SALE!  Accounthouders krijgen automatisch een mail als er voorraad aan de SALE is toegevoegd.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.