Goudreserves van centrale banken in juni gestegen

Gepubliceerd op 28 jul 2021
door Reinoud Bogert

De goudreserves van centrale banken zijn in juni verder gestegen. In mei van dit jaar waren er mutaties in de goudreserves van 9 centrale banken. Toen verkochten er 3 centrale banken en kochten in totaal 6 landen (centrale banken) goud op.

Op basis van de nu beschikbare data van de World Gold Council blijkt dat er 6 centrale banken mutaties hebben gerapporteerd. Vier van de 6 landen hebben goud gekocht. Alleen Kazachstan en Turkije verkochten goud.

Opvallend is de stevige aankoop van Brazilië. De centrale bank van Brazilië deed in juni de grootste aankoop in de laatste 21 jaar. Brazilië kocht maar liefst 41,8 ton goud op waarmee de positie in goud met ruim 52% steeg. De totale goudvoorraad komt uit op 121,1 ton.

De centrale bank van Turkije kocht in mei nog 8,6 ton goud. De Turkse munt staat onder enorme druk en verliest steeds meer vertrouwen. In juni bleek Turkije weer goud te hebben verkocht. In totaal kromp de goudvoorraad met 6,8 ton.

Hieronder een overzicht van de mutaties van de WGC:

Goudreserves van centrale banken in juni

Centrale banken kochten netto 32 ton goud in juni

Kazachstan verkocht 19,8 ton. De centrale bank van Kazachstan kocht de laatste jaren juist een flinke hoeveelheid goud op. Van 2017 tot en met 2019 werd er tussen de 30 en 50 ton per jaar aan de goudvoorraad toegevoegd. Het land staat in de top 20 van landen met de grootste goudvoorraad.

De centrale bank van Rusland zou plannen hebben om de goudreserves in juli en augustus weer uit te breiden. Rusland is de laatste jaren consequent goud aan het kopen. Inmiddels staat Rusland net onder Frankrijk qua goudbezit. De Russen profiteren van de hogere olieprijs en zetten deze reserves om in onder andere goud en niet meer in Amerikaanse dollars.

In juni kocht de centrale bank van Polen 1,2 ton goud, Uzbekistan kocht 5,3 ton goud en de centrale bank van India kocht 9,4 ton goud op. India heeft inmiddels een grotere goudvoorraad dan Japan en staat nu net onder Zwitserland.

Wanneer we alle aankopen en verkopen bij elkaar optellen dan hebben de centrale banken 32 ton goud gekocht. In mei van dit jaar was dat 57 ton.

Ook goud kopen?

Kies dan voor een account bij Doijer & Kalff. Scherpe prijzen, beveiligde en verzekerde opslag en terugkoopgarantie tegen de beste prijs in de markt.

U hoeft niet met goud “over straat” en u hoeft zich geen zorgen te maken over de veiligheid van opslag.

Neem geen risico en kies altijd voor het kopen van edelmetaal in combinatie met beveiligde opslag en terugkoopgarantie!

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen