Rusland kocht voor €150 miljoen aan goud

Gepubliceerd op 20 aug 2021
door Reinoud Bogert

De goudreserves van Rusland zijn in juli van dit jaar gestegen. Sinds juni van 2020 was er geen beweging in de goudvoorraad van Rusland terwijl het land eerder met China een van de meeste actieve spelers onder centrale banken was.

Na ruim een jaar kopen de Russen weer goud op volgens de officiële cijfers. In juni kondigde de centrale bank van Rusland aan plannen te hebben om de goudreserves in juli en augustus weer verder uit te willen breiden. De centrale bank van Rusland kocht in juli voor ruim 150 miljoen euro aan goud op.

Door de relatief beperkte aankoop van 3,1 ton zijn de goudreserves van Rusland in juli gestegen naar een totaal van 2295 ton. Daarmee is Rusland het vijfde land met de grootste goudreserves ter wereld.

Op nummer 1 staat Amerika gevolgd door Duitsland. Italië, het land dat wellicht de grootste onhoudbare staatsschuld in Europa heeft, bezit na Duitsland de grootste goudreserves. Frankrijk staat op nummer vier met 2435 ton.

China staat op plaats 6 en is de laatste jaren een van de hardste stijgers op de lijst van landen van met de grootste goudreserves. Er was deze week een bericht over de Chinese goudreserves.

In de update wordt een totaal van 14.727 ton genoemd. Het betreft hier de goudreserves in de grond in China en niet de 1948 ton die de Chinese centrale bank in de kluis heeft liggen. China staat in de top 3 van landen met grootste goudproductie.

In juli kochten veel landen goud 

In mei van dit jaar bleken centrale banken in totaal 57 ton meer goud in de kluis te hebben dan de maand ervoor. In juni steeg de totale hoeveelheid met 32 ton.

Over juli van 2021 zijn nog niet alle cijfers bekend maar tot nu toe wijst het cijfer op een toename van 26 ton. De centrale bank van Brazilië kocht in juli 9 ton goud op. Tot nu toe kocht Brazilië dit jaar 62 ton goud en staan de reserves op 130 ton.

De centrale bank van India voegde in juli 7 ton goud toe aan de reserves. India kocht in de eerste 7 maanden van 2021 36 ton goud op. Servië heeft een goudvoorraad van 36 ton en hebben de doelstelling om de goudreserves naar 50 ton te laten groeien. Bescherming tegen komende inflatie is de voornaamste reden van de centrale bank van Servië.

Uzbekistan kocht in juli 8 ton goud op waardoor de totale aankopen in de eerste 7 maanden uitkwamen op 34 ton. Kazachstan kocht in juli 1,6 ton goud op en de centrale bank van Polen verkocht als enige 1,9 ton goud.

De zomermaanden zijn relatief rustige maanden in de goudmarkt. Wij zullen de cijfers zo goed mogelijk in de gaten houden en u weer informeren wanneer er noemenswaardige wijzigingen zijn.

Softwarebedrijf Palantir koopt voor 50 miljoen dollar goud

Deze week kwam een bericht naar buiten dat het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir voor 50 miljoen Amerikaanse dollars aan goud heeft gekocht. De aankoop was in augustus. Palantir wil haar reserves op deze manier diversificeren en beschermen tegen economische tegenslagen en inflatie.

Meestal worden dit soort bekendmakingen gevolgd door andere bedrijven dus interessant om na te gaan of en welke bedrijven gaan volgen.

Mocht u ondertussen ook willen beleggen in goud maak dan een account aan. Ons account werkt zeer gemakkelijk en de prijzen zijn de beste in de markt. Beveiligde opslag is er al vanaf €60 per jaar. Hiervoor kunt u €10.000 aan goud opslaan. Koopt u voor €20.000 aan goud dan betaalt u €120 per jaar (inclusief 21% BTW).

Het goud wordt onder uw naam opgeslagen in de kluis. Beveiligd en volledig verzekerd. Daarnaast hebt u terugkoopgarantie op basis van 99% van de goudprijs. Dus mocht u willen verkopen dan kan dat snel en tegen een gegarandeerde prijs.

Dit is een aspect wat veel beleggers die goud kopen onderschatten en de nadelen pas ondervinden wanneer zij willen verkopen. Dan is het maar de vraag welke prijs u in de toekomst ontvangt en hoe snel u kunt verkopen.

Reinoud Bogert

Partner

Reinoud is sinds 2016 als partner actief binnen Doijer & Kalff. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met beleggen waarvan 15 jaar specifiek in het beleggen in fysiek goud en zilver.

Opvattingen op basis van gepubliceerde artikelen of nieuwsberichten zijn puur informatief. De vrijblijvende informatie mag niet worden opgevat als een aanbod, beleggingsadvies of enige andere financiële dienst.

Het laatste nieuws

Doijer & Kalff, één van de grootste aanbieders van edelmetalen in West-Europa, is jouw betrouwbare en stabiele partner voor het kopen, opslaan en verkopen van edelmetaal.

Zilverprijs stijgt 4,5%
Zilver 22-01-2022

Zilverprijs stijgt 4,5%

Zilverprijs stijgt 4,5%

Inflatie december 2021 naar 6,4%
Goud 08-01-2022

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Inflatie december 2021 naar 6,4%

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen
Goud 31-12-2021

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen

Goudprijs is in 2021 met 3,8% gestegen